• Deelnemers aan het bouwprotest op het Haagse Malieveld.
• Deelnemers aan het bouwprotest op het Haagse Malieveld. Foto: aangeleverd

Krimpenerwaard vertegenwoordigd op Malieveld

Algemeen 2.262 keer gelezen

DEN HAAG/KRIMPENERWAARD • Arie Hogendoorn is woensdag een van de blikvangers op het Malieveld in Den Haag, waar de landelijke staking van bouwend Nederland plaatsvindt. De markante eigenaar van Arie Hogendoorn Grondverzet en Heiwerken (Ouderkerk aan den IJssel) was voor zijn grote heistelling prominent in beeld tijdens enkele televisie-uitzendingen.

"Deze heistelling heb ik een half jaar geleden gekocht", laat hij weten. "Maar er komen sindsdien geen opdrachten meer binnen. Er is geen werk. Mijn zoon Niels wil de zaak voortzetten, maar hoe?"

Hogendoorn zet vraagtekens bij het PFAS-vraagstuk: "In volkstuinen, waar iedereen met z'n handen in zit te wroeten, mag een hogere waarde wel, maar zodra je die grond wilt verplaatsen is het opeens giftig. Leg dat maar eens uit."

Crisis
Andere bouwbedrijven in de Krimpenerwaard zijn niet met mensen of materieel aanwezig, maar laten weten de problematiek 'uiteraard' op de voet te volgen. Martens Aannemingsbedrijf BV in Lekkerkerk zegt bijvoorbeeld via een woordvoerder dat de stikstof- en PFAS-crisis geen vat heeft op de huidige projecten. "Wellicht dat bij het verwerven van nieuwe opdrachten wel enige vertraging zal optreden, maar daar hebben we nu nog geen zicht op."

Het bouwbedrijf staat achter de actievoerders, maar meldt zelf liever op een andere manier dan een staking, met alle overlast van dien, de onvrede te willen laten blijken.

Ook RIZ Bouw (hoofdkantoor in IJsselstein en bouwer in onder andere nieuwbouwwijk Thiendenland in Schoonhoven) is niet vertegenwoordigd op het Malieveld. "Op dit moment zijn er geen projecten in het geding."

Geen commentaar
Andere bouwbedrijven zijn minder scheutig met het geven van commentaar. Van Wijnen Stolwijk verwijst naar het hoofdkantoor in Baarn, maar daar wacht slechts de voicemail van de persvoorlichter. Adriaan van Erk in Bergambacht, verschillende keren Bouwer van het Jaar, laat weten niet mee te doen aan de staking en wil verder geen commentaar geven. Ook De Vries & Verburg (Stolwijk) laat het bij een kort 'nee' als gevraagd wordt of er vandaag gestaakt wordt.

André Molenaar, directeur van aannemingsbedrijf A. Molenaar uit Bergambacht, meldt eveneens niet mee te doen aan de protestactie, 'maar dat wil niet zeggen dat we het oneens zijn met de actievoerders': "Ik zie er alleen weinig in om met z'n allen naar het Malieveld af te reizen en voorafgaand en na afloop het verkeer te ontregelen. Ik zie liever een goed overleg tussen Bouwend Nederland en andere partijen."

Met zijn bedrijf merkt André Molenaar vooralsnog niet veel van de stikstofcrisis. "Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen sprake is van grote problemen in de sector. Met mijn onderneming ben ik vooral actief voor overheden. Dat loopt over het algemeen nog soepel. Wel hebben we vanwege de stikstofkwestie één project moeten uitstellen tot na de zomervakantie."

Ook merkt het aannemingsbedrijf dat haar zandleveranciers naar alternatieven moeten zoeken nu ze hun zand niet meer uit de zee mogen winnen. "Consequentie daarvan is dat er nu meer wordt overgeschakeld op rivierzand. Schepen moeten daardoor verder varen. Dat zorgt voor meer stikstof…. Ook vervelend: het zand wordt daardoor duurder en die prijsverhoging komt voor een belangrijk deel voor rekening van de klant."

Molenaar hoopt dat er snel een oplossing komt voor de problemen: "Ik neem niet aan dat de regering verantwoordelijk wil zijn voor een diepe economische crisis. Dus: om de tafel zitten en praten tot je er op een goede manier uit bent."

• De heistelling van Hogendoorn Grondverzet en Heiwerken op het Malieveld in Den Haag.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden