• Erwin Lagcher begroet graag meer Parkinson-patiënten in zijn sportschool.
• Erwin Lagcher begroet graag meer Parkinson-patiënten in zijn sportschool. Foto: wijntjesfotografie.nl

Sportschool opent deur voor boksende Parkinson-patiënten

Algemeen 1.389 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het is overgewaaid uit Amerika en krijgt voet aan de grond in Nederland: boksen voor Parkinson-patiënten. De resultaten zijn verbazingwekkend, zegt trainer Erwin Lagcher.

Als boks- en fitnesstrainer was hij meteen geïnteresseerd in het fenomeen Parkinson-boksen. "Ik ben als personal coach altijd bezig met verbeteren van de leefkwaliteit. Dat geldt voor cliënten die willen afvallen, hun conditie willen opvoeren of gewoon een gezondere levensstijl voorstaan", vertelt hij in zijn fitnessstudio aan de Broeikweg in Schoonhoven-Oost.

"Daarbij horen uiteraard ook therapieën voor mensen met fysieke beperkingen. Door regelmatig te oefenen voelen zij zich fitter en wordt hun leven plezieriger. De ziekte van Parkinson is een hel voor je lichaam. Het is een hersenziekte, die trillen, traagheid, disbalans en plotseling verstijven veroorzaakt. Overigens verloopt dat proces voor elke patiënt anders. In de Verenigde Staten hebben ze ontdekt dat boksen de oog-hand coördinatie positief beïnvloedt. In combinatie met medicijnen kun je met deze sportieve activiteiten flinke vooruitgang boeken. Je zou eens voor de gein op Google moeten surfen over dit onderwerp. Op sportscholen in Nijmegen en Leeuwarden lopen zeer tevreden Parkinson-patiënten rond. Ze hebben lol en ze durven veel meer."

Het is niet de bedoeling dat de patiënten tegen elkaar in de boksring aantreden. De staredown blijft achterwege. "Dat zou wat zijn", lacht Lagcher, terwijl hij de bokshandschoenen klaarlegt voor een korte demonstratie. "Nee, een training verloopt juist heel gecontroleerd. Deelnemers werken oefeningen af en slaan afwisselend tegen twee bokspads. De intensiteit wordt langzaam opgevoerd. Het moet je een kick geven. Het is ook goed door de aanmaak van het plezierhormoon dopamine in de hersenen. Je wordt er gelukkiger van."

Daarbij zorgt de personal coach met aanwijzingen en het instellen van rustmomenten voor de juiste begeleiding. Omdat deze bewegingstherapie nog weinig bekend is, moet het Parkinson-boksen zich aan de Broeikweg 31A nog flink ontwikkelen. "René is nu nog het enige lid, maar hij vindt het fantastisch en zou best met meerdere leden een uurtje willen sporten. Elke maandag is hij hier van half drie tot half vier. Hij komt zelfs op de fiets! René merkt dat de bokstraining hem goed doet. Ook vallen en opstaan gaat makkelijker. Een patiënt wil niet graag van anderen afhankelijk zijn. Bokstraining versterkt tevens het zelfvertrouwen."

Binnenkort heeft Lagcher ruimte genoeg voor uitbreiding van zijn lessen. Hij krijgt van de verhuurder de mogelijkheid om de achterzijde van het pand erbij te trekken. Hij verwacht meer animo. "Steeds meer mensen willen gezond ouder worden. Ik heb hier cliënten van alle leeftijden. Het belangrijkste is dat je een doel stelt dat bereikbaar is. Daardoor blijf je gemotiveerd om door te gaan. Het bewust worden van een gezonde levensstijl staat voorop. Daarvoor zijn geen drastische maatregelen nodig", aldus Erwin Lagcher.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden