Afbeelding

26/10 t/m 4/11: Week van de Fairtrade

Algemeen 161 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Komende week is het weer Fairtradeweek, ook in de Krimpenerwaard.

"Doel van fairtrade is dat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke beloning krijgen voor hun producten", weet Gijs Metz, voorzitter van de Fairtrade-werkgroep binnen de Krimpenerwaard. "Zij moeten ervan kunnen leven en als het enigszins mogelijk is ook nog geld hebben voor scholing en dergelijke. Bij fairtrade wordt de tussenhandel zo veel mogelijk uitgeschakeld.

Herkennen
Van zaterdag 26 oktober tot en met maandag 4 november wordt er extra aandacht besteed aan eerlijke handel. Metz: "Er zijn acties met Fairtrade-producten in de supermarkten en ook de Wereldwinkels besteden er aandacht aan. Je kan de Fairtrade-foodproducten herkennen aan een keurmerk, waarvan de bekendste Max Havelaar is. De Fairtradeweek wordt tweemaal per jaar gehouden, in mei en eind oktober."

De gemeente Krimpenerwaard is sinds begin 2018 Fairtradegemeente. Metz: "Dat wordt onder andere kenbaar gemaakt op de toegangsborden als je de gemeente binnenrijdt. Om Fairtradegemeente te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. De gemeente zelf moet eerlijk inkopen, er moeten voldoende bedrijven zijn die Fairtrade-producten gebruiken en er moeten activiteiten georganiseerd worden om Fairtrade te promoten. Voor dit laatste is een speciale werkgroep opgericht, die onderdeel uitmaakt van Stichting Waardzaam. Logisch, want van de zeventien duurzame doelstellingen zoals geformuleerd door de Verenigde Naties, zijn er minimaal acht gerelateerd aan Fairtrade."

De Fairtrade-werkgroep bestaat momenteel uit vijf personen uit diverse kernen van de gemeente. "Om een goede vertegenwoordiging te krijgen uit alle kernen is de werkgroep op zoek naar versterking. Het tijdbeslag is beperkt en het is gevarieerd werk, met name het organiseren van activiteiten", aldus de werkgroepvoorzitter.

Wie interesse heeft kan een mailtje sturen naar: info@fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl

Zie voor meer informatie: http://www.fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl

Metz tenslotte: "Bedrijven/organisaties die wellicht nog deel willen nemen aan de campagne kunnen een mailtje sturen naar bovenstaand emailadres."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden