Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Ad Breedveld met enkele van zijn werken.
• Ad Breedveld met enkele van zijn werken. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Ad Breedveld exposeert voor Rode Kruis in De Grote Haven

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • Van tijd tot tijd stelt Ad Breedveld (84) uit Haastrecht een deel van zijn schilderijencollectie beschikbaar voor verkoop om goede doelen te steunen. De keuze is nu op Het Rode Kruis gevallen.


Kerk, kunst en klaar staan voor de medemens. Daarmee kan je Ad Breedveld het beste omschrijven. Hij geeft rondleidingen in de Hervormde kerk van Haastrecht en de Goudse St. Jan, schildert al sinds jaar en dag in zijn knusse atelier en was voor de fusie met Gouda betrokken als bestuurder bij het plaatselijke Rode Kruis. De bloeddonoravonden waarbij Concordia tijdelijk werd ingericht als veldhospitaal staan hem nog helder voor de geest.

"Een keer vielen de mensen opeens bij bosjes flauw. Bleek dat de beheerder van de zaal de kachel in de wachtruimte even flink had opgestookt. Door die warmte ging menigeen van zijn stokje. Het Rode Kruis verzorgde destijds boottochtjes en feestjes voor de leden. Die franje is er af. Het is allemaal zakelijk geworden met de focus op assistentie bij calamiteiten."

Vergulden
De voormalige gemeenteambtenaar blijft hobbymatig actief en is daardoor regelmatig 'onder de mensen'. Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober is het weer tijd voor een tentoonstelling. Het betekent overwerk voor Breedveld, die zijn werken moet omlijsten en daarna vergulden. Hij heeft dat er graag voor over. "Een expositie is een prachtige locatie voor een samenkomst. Ik kijk er altijd naar uit. Bezoekers gaan met je in gesprek, je treft oude vrienden en vriendinnen en je verkoopt soms voor een paar duizend euro aan schilderijen ten bate van menslievende organisaties. De laatste keer mocht ik na afloop 3.500 euro overmaken aan het Liane Fonds. De Postcodeloterij hoorde dat en besloot dat bedrag te verdubbelen. Toen maakte ik een vreugdesprongetje."

Een kleintje weliswaar, want hoewel Breedveld niet mag klagen over zijn fysieke gesteldheid, gaan de jaren tellen. "Bezoek aan de kerktoren zit er niet meer in. Ik moet je grenzen stellen. Schilderen doe ik een paar keer per week in m'n stofjas. Heel plezierige arbeid met die prachtige verf van het merk Rembrandt. Soms zou ik dan een tijdje door willen gaan, maar dosering is meer op z'n plaats. Ik ben ooit aangemoedigd door mijn broer Henk, een professioneel kunstschilder, om ook voor de ezel te gaan staan. Dat was het beste advies in mijn leven, want iets creëren geeft een kick. Dat voel je in al je vezels."

Niet alleen werken van Ad Breedveld worden straks aan de muren van de Grote Haven bevestigd. Via een kennis werd hij geattendeerd op de creaties van Dick Braam (1908-1986). "Een fantastische kunstschilder. Zijn nazaten stelden enkele stukken beschikbaar ten bate van de Hersenstichting. Dat geeft de expositie extra glans."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier