Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Met een druk op de knop werden de zonnepanelen officieel in gebruik genomen.
• Met een druk op de knop werden de zonnepanelen officieel in gebruik genomen. (Foto: LBennis)

Zonnecollectief: agrariërs in de rij voor zonnepanelen

  •   keer gelezen

POLSBROEK • Met het omvormen van zonne-energie naar wisselstroom voor zijn schuur nam schapenboer Jan Eijkelenboom dinsdagmiddag als eerste deelnemer van het Zonnecollectief Lopikerwaard zestig zonnepanelen van Solar Prof in gebruik.

Dat werd als een historisch moment omschreven door de Stichting Duurzaam Lopikerwaard en daarom gevierd met toespraken, koffie en taart. Voorzitter Dick Nederend feliciteerde de nieuwe 'zonnekoning' van de Noordzijdseweg in Polsbroek met zijn klimaatvriendelijke aanschaf.

Stampvol
Eijkelenboom is niet de enige, die de zonnestralen inzet voor zijn energievoorziening. Nog dertig agrariërs uit Lopik, Montfoort en IJsselstein hebben na advies van Soft Energy reeds een bestelling geplaatst bij Solar Prof uit Woerden.

Nederend herinnerde zich de eerste bijeenkomst in januari met geïnteresseerde ondernemers. De stichting had geen idee hoeveel belangstelling er voor de zonnepanelen bestond, maar de zaal zat opeens stampvol. Het mocht dan ook geen verbazing wekken, dat er daarna diverse overeenkomsten met de deelnemers werden gesloten.

"Als collectief heb je duidelijke schaalvoordelen. Zo wordt het voor de agrariërs financieel aantrekkelijker en gemakkelijker om zich aan te sluiten", aldus de voorzitter van de Stichting Duurzaam Lopikerwaard.

Na enig aftasten door de gepensioneerde dierenarts Wim van Putten -'Je moet op de boerinnen afstappen. Dan volgt hun echtgenoot vanzelf'- werd het ijs gebroken. De adviseurs van Soft Energy werden vervolgens ingeschakeld om de locatie te verkennen, het kostenplaatje inzichtelijk te maken en de terugverdientijd te berekenen. Ze beloofden toe te zien op de installatie.

Een dergelijk onderhoud met de boer was niet altijd een weg naar succes, bijvoorbeeld vanwege de ligging van de boerderij, bestaande wetgeving en de aanwezigheid van asbestdaken. In enkele gevallen werden boeren netjes geadviseerd de panelen niet te kopen, maar uit te kijken naar andere mogelijkheden voor energietransitie.

Windmolens
Duurzaam Lopikerwaard ziet voor hen kansen voor niet al te forse windmolens met houten bladen. "Het gebruik van windmolens stuit nogal eens op tegenstand, maar ik denk dat we er in de toekomst niet aan ontkomen", zegt Nederend. "Maar ook in dat geval moet je een heldere kosten-baten analyse maken, want zoveel wind staat er niet tijdens alle seizoenen. Aan de andere kant heb je vaak meer aan wind- dan aan zonne-energie vanwege de geleidelijke energievoorziening. De piek bij een melkveehouder valt immers 's ochtends en 's avonds. Bij zonnepanelen zie je dan een daling in de voeding. Met wind heb je meer spreidingskansen. Er is dus altijd sprake van maatwerk."

Stichting Duurzaam Lopikerwaard trekt samen op met diverse partners. De Rabobank ziet wel heil in begeleiding van het financiële traject en biedt leaseconstructies aan.

De gebruikers van zonne-energie moeten zich niet meteen rijk rekenen, want in het geval van boer Eijkelenboom duurt het acht jaar voordat zijn investering loont. Dan kan de volgende generatie van zijn stap naar duurzaam ondernemen profiteren. "Komt allemaal best voor elkaar", zei hij met een brede glimlach.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }