• Het oogsten van de planten.
• Het oogsten van de planten. Foto: Eva Kosto

Eerste oogst ‘Plantenkracht’ op Goudasfalt

Algemeen 270 keer gelezen

REGIO • Op Goudasfalt zijn woensdag de eerste planten 'geoogst' in het kader van 'Plantenkracht'. Hierbij is een informatiebord  onthuld dat bezoekers van Goudasfalt informeert over dit project.

Plantenkracht is een samenwerking tussen Goudasfalt, Geofoxx, de Provincie Zuid-Holland en andere partners met als doel de effecten van planten en bacteriën op bodemvervuiling en bodemleven te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek kunnen later ook op andere industrieterreinen worden toegepast.

Asfaltcentrale
Op het terrein van Goudasfalt, het stukje Gouda in de Krimpenerwaard, stond tachtig jaar een asfaltcentrale, waardoor de bodem behoorlijk is vervuild. De risico's voor mens en ecologie zijn beperkt doordat de bodem met een laag asfalt is afgedekt. Zolang die blijft liggen, is er bij het huidige gebruik niets aan de hand.

Deze situatie maakt Goudasfalt zeer geschikt voor het project 'Plantenkracht', stelt coördinator Wouter Enderink: "We onderzoeken hoe met bepaalde planten en goede bacteriën de bodemverontreiniging kan worden afgebroken."

Geofoxx levert de kennis wat betreft de mogelijkheden van natuurlijk bodemherstel en onderzoek. Samen met studenten van University Wageningen is de haalbaarheid hiervan onderzocht. Met grondradaronderzoek werd vervolgens de dikte van de asfaltlaag op Goudasfalt in kaart gebracht.

Enderink: "Stukken asfalt zijn verwijderd om drie experimentvakken te maken. Geofoxx heeft deze in het voorjaar ingezaaid. Twee vakken met een zadenmix van planten die bodemvervuiling met teerachtige stoffen en metalen te lijf gaan, waaronder klaver, duizendblad en koolzaad. Het derde vak is een controlevak. Vrijwilligers van Segment en AVSZ onderhouden de plantenvakken."

Geoogst
Woensdagmiddag zijn de planten voor het eerst 'geoogst', waarmee het  onderzoek naar de inzet van planten op de verontreiniging daadwerkelijk kan beginnen.

Enderink: "Door de effecten van natuurlijke functies van de planten vier jaar lang te volgen, leren we over de verbetering van de bodemkwaliteit. Ook het bodemleven en de aanpassing van de grond aan het klimaat worden gevolgd. DNA-analyses van de bodem geven inzicht in het bacteriologisch leven en veranderingen daarin. Monitoring van de waterhuishouding en het lokale weer op Goudasfalt geven inzicht in de weersinvloeden."

De planten worden de komende vier jaar ieder seizoen gemaaid voor onderzoek.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden