Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Nizar Karkout.
• Nizar Karkout.

Vluchtelingenwerk wil meer mensen als Nizar ‘erbij laten horen’

  •   156 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Nizar Karkout kent als geen ander het belang van een goede maatschappelijk begeleider. Hij leerde er een kennen toen hij in april 2018 in de gemeente Krimpenerwaard kwam wonen.

"De vrijwilliger van VluchtelingenWerk heeft ervoor gezorgd dat ik meteen aan mijn inburgeringscursus ben begonnen en me hier thuis voelde. Ik hoor er bij. Dat gevoel, die warmte: dat was iets dat ik na veel moeilijke jaren in Syrië en mijn vlucht nodig had.'

Bartholomeusdag
VluchtelingenWerk Krimpenerwaard staat zaterdag 28 september op de Bartholomeusdag in Schoonhoven. De organisatie is op zoek naar nieuwe maatschappelijk begeleiders die nieuwkomers zoals Nizar welkom heten en op weg helpen. 

"Deze vrijwilligers geven in wekelijkse, persoonlijke contacten onder meer voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving", legt teamleider Els Stam namens Vluchtelingenwerk Krimpenerwaard uit. "Ze bieden daarnaast praktische ondersteuning bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg." 

Onafhankelijk
"Bij VluchtelingenWerk is iedereen heel behulpzaam. Ze zijn allemaal bereid om mij alle informatie te geven die ik nodig heb. Ik wilde zo snel mogelijk onafhankelijk zijn en de hulp van mijn maatschappelijk begeleider was daarbij heel belangrijk", aldus Nizar.

Nizar is zestig jaar, dus het grootste deel van zijn leven is geleefd. Hij koestert de herinneringen aan de tijd dat Syrië nog niet verwoest was. "Het voelt alsof iets van mij daar is achtergebleven. Dat maakt het moeilijk. Maar ik wil niet terug, ik heb een besluit genomen. Mijn kinderen hebben hier wél een toekomst, en ik daarmee ook."

In eerste instantie wilde Nizar zo snel mogelijk aan het werk om financieel onafhankelijk te zijn. Inmiddels is hem duidelijk geworden dat dat op zijn leeftijd, met de taalbarrière, lastig wordt. "Als dat niet meer lukt dan wil ik als vrijwilliger aan de slag bij VluchtelingenWerk. Momenteel help ik al als vertaler. En ik word opgeleid tot maatschappelijk begeleider. Dit vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor mij: mijn leven hier krijgt door het werk zin. Ik besteed mijn dagen beter, ik heb minder last van het verdriet. Ik voel mij zo echt onderdeel van de maatschappij."

Vacatures
De cliënt van VluchtelingenWerk wordt een collega. Els Stam tenslotte: "VluchtelingenWerk Krimpenerwaard heeft echter niet alleen maatschappelijke begeleiders nodig. De organisatie - gevestigd aan de Nieuwe Singel in Schoonhoven - is ook op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als juridisch begeleider of begeleider huisvesting. Om samen met Nizar mooie mensen zoals Nizar op weg te helpen."

Belangstellenden zijn zaterdag 28 september welkom bij de stand van Vluchtelingenwerk Krimpenerwaard op de Bartholomeusdag in Schoonhoven. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen ze kennismaken en meer informatie verkijgen.

Voor een overzicht van de 'vacatures': https://www.vluchtelingenwerk.nl/node/239693/content/vacatures?field_type_vacature_value=vrijwillig&field_gemeente_vac_ref_tid=krimpenerwaard

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }