Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jan-Willem Baas tussen zijn recent veroverde bekers.
• Jan-Willem Baas tussen zijn recent veroverde bekers. (Foto: Jan Timmer)

Een achterbak vol imposante bekers

  •   306 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Jan-Willem Baas mag zich Nederlands Kampioen Footgolf noemen. "Terug in de auto dacht ik: dat heb ik toch maar mooi geflikt!"

De mooiste triomf in zijn relatief korte loopbaan als 'footgolfer' greep hij op de golfbaan van Rhoon. Er was een penaltyreeks voor nodig om zich zijn rivaal Thijs van Rookhuizen van het lijf te houden. "Hij miste zijn allesbeslissende laatste poging en toen was ik nationaal kampioen. Ik juichte inwendig maar naar buiten bleef ik rustig. Het geeft geen pas om uit je dak te gaan als je tegenstander kort daarvoor heeft gefaald. Maar dat heb ik goedgemaakt toen ik eenmaal in de auto terug naar Krimpen reed. Toen maakte zich een euforisch gevoel van mij meester. Yes yes yes, dit heb ik maar mooi geflikt! Nederlands Kampioen en een achterbak vol met imposante bekers."

Vooruitgang
Baas's recent veroverde prijzenpakket blinkt letterlijk en figuurlijk (uit) in afmetingen: een enorme Europa-cup-achtige bokaal, een wisselbeker en de prijs voor de speler met de hoogste nationale ranking. "Toen het NK dichterbij kwam voelde ik dat ik wel eens mee zou kunnen doen om de hoogste eer", vertelt Baas. "De voorbije maanden merkte ik een flinke vooruitgang en die liet zich vertalen in goede resultaten tijdens toernooien. Ik heb me vooral ontwikkeld in het putten en de stabiliteit van mijn 'lange bal'. Ook 'lees' ik de banen waarop we spelen steeds beter. Maar goed, allemaal leuk en aardig, maar een NK is een NK en daar telt vooral de vorm van de dag. Gelukkig was die bij mij volop aanwezig. Op zaterdag speelde ik 9 onder par, op zondag 8. Die scores bleken na barrage uiteindelijk genoeg voor de eindoverwinning. Dit is mijn eerste NK-titel in de vijf jaar dat ik aan het kampioenschap deelneem. Nooit eerder wist ik überhaupt in de top 10 te eindigen. Ik ben met mijn 41 jaar ook meteen de oudste winnaar ooit."

Teamuitje
Jan-Willem Baas kwam een jaar of zeven gelden tijdens een teamuitje met zijn ploeggenoten van voetbalvereniging Spirit voor het eerst in aanraking met footgolf. "Ik was er meteen door betoverd en besloot deze sport te gaan beoefenen naast voetbal en zaalvoetbal. Tegenwoordig speel ik zowel de zomer- en de wintercompetitie, train ik elke woensdagavond op Golfbaan Crimpenerhout en pak ik diverse toernooien in binnen- en buitenland mee. In november wacht weer een tripje naar Portugal. Super leuk. Daarnaast heb ik al een WK mogen meemaken. Dat was in Marrakech, Marokko. Een hele belevenis. Ik eindigde er als 60e en was daarmee de op zes na beste Nederlander. Op basis van mijn NK-winst én mijn ranking in de mondiale top 50 heb ik ook recht om deel te nemen aan het WK van 2020 in Japan. Een enorme uitdaging die ik zéker aanga. Dat het een hoop duiten kost, neem ik op de koop toe, al hoop ik wel dat er een paar bedrijven me willen sponsoren. Of ik in Japan een mooie klassering kan halen? Daar ga ik uiteraard wél voor. We zullen zien hoe het loopt."

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }