• Gebouw 't Onderdak in Krimpen aan den IJssel.
• Gebouw 't Onderdak in Krimpen aan den IJssel. Foto: archief

Sluitingsdatum 't Onderdak blijft staan

Algemeen 832 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gebruikers van 't Onderdak willen dat de gemeente Krimpen aan den IJssel het besluit terugdraait om het gebouw op 31 december te sluiten.

Tom Jansen van de beheerstichting liet donderdagavond tijdens de commissievergadering weten dat het niet is gelukt om vervangende huisvesting te vinden voor de vier organisaties die nu nog een ruimte huren in 't Onderdak. Het gaat om de Jeugdnatuurwacht, Crimpen Inn, YMCA en Stichting Veteranen. "Door zowat alle accommodaties op de lijst van de gemeente kan je een streep trekken. Ze zijn óf niet beschikbaar óf niet geschikt." Jansen weet dat het dak van 't Onderdak in een slechte staat verkeert, "maar van een onveilige situatie is geen sprake."

Instorten
Wethouder Arjan Neeleman denkt daar heel anders over. Uit onderzoek is gebleken dat het dak op instorten staat. "Als dat gebeurt, dan vliegt de hele zooi in de fik. Dat wil ik niet hebben." Hij wijst erop dat het besluit om 't Onderdak te sluiten al veel eerder is genomen. "Huurders zijn voor de zomer op de hoogte gebracht. Het is dus niet zo dat dit besluit uit de lucht komt vallen."

Verschillende commissieleden verzochten Neeleman om nog eens te kijken of 't Onderdak toch wat langer open kan blijven. Dit om de verenigingen extra tijd te geven om vervangende huisvesting te vinden. Daar zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor. De wethouder wil actief meedenken over oplossingen, maar de sluiting uitstellen ziet hij niet zitten. "Uitstel leidt niet tot een ander aanbod van vastgoed. We moeten onze energie steken in het zoeken naar een nieuwe plek voor alle huurders. Dat hoeven overigens niet alleen locaties te zijn van de gemeente zelf. Je kunt ook denken aan de huur van een commerciële ruimte. Ik was, ben én blijf optimistisch dat op 2 januari 2020 alle vier de organisaties op een goede locatie zitten."

Vandalen
Direct na het vertrek van de laatste huurder wil het college overgaan tot sloop van het pand. Hiermee wordt voorkomen dat 't Onderdak voor langere tijd leeg komt te staan en een doelwit wordt voor vandalen. Voor de sloop, het omleggen van kabels en het 'dichtmaken' van sporthal Groenendaal is 250.000 euro nodig.

't Onderdak opknappen is volgens Neeleman geen optie. "In 2023 moeten alle gemeentelijke gebouwen energielabel C hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, ben je tussen de 8 tot en 1 miljoen euro kwijt. Bovendien is er nu sprake van onderbesteding van de vierkante meters maatschappelijk vastgoed. Daarom is afgesproken om gemeentelijk vastgoed af te stoten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden