Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Burgemeester en KNMI-directeur draaien laatste moer 'Snuffelpaal' aan

  •   338 keer gelezen
• Burgemeester Laurens de Graaf (l) en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven.
• Burgemeester Laurens de Graaf (l) en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. (Foto: gemeente Lopik)

CABAUW • De twaalf kabels van de KNMI-meetmast in Cabauw, die twee ton per stuk wegen, waren aan het eind van hun levensduur en zijn daarom in de afgelopen maanden vervangen. Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven hebben dinsdag de laatste moer van de tuidraden aangedraaid. Daarmee kunnen de tuidraden van de 'Snuffelpaal' weer jaren mee. 

De mast wordt gebruikt voor meteorologische metingen in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer, de zogenoemde grenslaag. Het biedt een internationaal platform voor het testen van nieuwe meetmethoden, modellen voor het beschrijven van weer en klimaat en satellietmetingen.

Gesloten cilinder
De toren is een gesloten cilinder met een diameter van 2 meter, waarbinnen zich een lift bevindt. De mast wordt overeind gehouden door tuien op vier niveaus. De twaalf kabels, die twee ton per stuk wegen, waren aan het eind van hun levensduur.

De werkzaamheden vonden sinds juni plaats en zijn deze week afgerond met de symbolische laatste handeling door burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. Zij draaiden de laatste moer van de tuidraden aan.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }