• Burgemeester Laurens de Graaf (l) en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven.
• Burgemeester Laurens de Graaf (l) en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. Foto: gemeente Lopik

Burgemeester en KNMI-directeur draaien laatste moer 'Snuffelpaal' aan

Algemeen 556 keer gelezen

CABAUW • De twaalf kabels van de KNMI-meetmast in Cabauw, die twee ton per stuk wegen, waren aan het eind van hun levensduur en zijn daarom in de afgelopen maanden vervangen. Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven hebben dinsdag de laatste moer van de tuidraden aangedraaid. Daarmee kunnen de tuidraden van de 'Snuffelpaal' weer jaren mee. 

De mast wordt gebruikt voor meteorologische metingen in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer, de zogenoemde grenslaag. Het biedt een internationaal platform voor het testen van nieuwe meetmethoden, modellen voor het beschrijven van weer en klimaat en satellietmetingen.

Gesloten cilinder
De toren is een gesloten cilinder met een diameter van 2 meter, waarbinnen zich een lift bevindt. De mast wordt overeind gehouden door tuien op vier niveaus. De twaalf kabels, die twee ton per stuk wegen, waren aan het eind van hun levensduur.

De werkzaamheden vonden sinds juni plaats en zijn deze week afgerond met de symbolische laatste handeling door burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. Zij draaiden de laatste moer van de tuidraden aan.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden