Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De monumentale Veerpoort uit 1601.
• De monumentale Veerpoort uit 1601. (Foto: Schoonhoven Zilverstad)

Schoonhoven biedt gevarieerd programma tijdens Open Monumentendag

  •   373 keer gelezen

SCHOONHOVEN • In Schoonhoven is zaterdag 14 september van alles te beleven tijdens Open Monumentendag. Een opsomming:

Op de Dam staan vrijwilligers van de Historische Vereniging Schoonhoven met boeken en uitgaven over de historie van Schoonhoven.

De Archeologische Werkgroep laat hun bodemvondsten zien. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan in het Springerpark een repetitie worden gevolgd van het toneelstuk De Kleine Kapitein, dat Arto Post Laboro volgend voorjaar op de planken brengt.

Rondleidingen
Er zijn van 14.00 tot 16.00 uur rondleidingen in het Stadhuis; de toren van de Grote of Bartholomeuskerk kan van 11.00 tot 16.00 uur worden beklommen en de oude Joodse synagoge is opengesteld.

Op de bovenetage van het Edelambachtshuis/Rikkoert zijn 1.200 zilveren pronkstukken van de Zilverkunst te zien (geopend van 10.00 tot 17.00 uur.) In de Grote of Bartholomeuskerk aan de Haven staan vrijwilligers klaar om de bezoekers het verhaal van dit kerkgebouw te vertellen en rondleidingen te verzorgen.

Tour van Plezier
Tijdens de wandeling 'Tour van Plezier' door de historische binnenstad gaan deelnemers met twee gidsen langs monumentale plekken. Na zo'n vijf kwartier eindigt de wandeling met een bezoek en rondleiding door het Zilvermuseum. De start is om 11.00 uur vanaf de infostand van de Historische Vereniging Schoonhoven op de Dam. Er is plaats voor maximaal twintig personen; de deelname is gratis. Aanmelden kan via openmonumentendag@historischeverenigingschoonhoven.nl

De Bibliotheek heeft een fototentoonstelling ingericht over 'Plekken van Plezier' in de historie van Schoonhoven. De herinnering aan Schoonhoven als vestingstad is zichtbaar aan de Veerpoort. Er is een expositie te bezoeken van 'Meesters van de Zilverstad', ofwel goud- en zilversmeden die in Schoonhoven zijn opgeleid. Tevens exposeert kunstschilder Ruud Verkerk.

Bierfestival
Op de parkeerplaats achter het Cultuur Station is van 16.00 tot 22.00 uur het Speciaal Bier-festival met onder meer Stadsbrouwerij Argentum, muziek en optredens. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de oudste, nog in werking zijnde, zilversmidswerkplaatsen in de Havenstraat. Zilversmid Marianne Klaarenbeek verzorgt daar workshops. Het Zilvermuseum aan de Oude Haven biedt de tentoonstelling Dynasty Glinster en Glamour.

Monumentale -niet opengestelde- gebouwen zijn de Watertoren (Lekdijk-west), het Stadskorenpakhuis (Koestraat), Doelenhuis (Doelenplein), De Vestaalse Maagd (Lopikerstraat) en het Gouden Hoofd (Tol 9).

Orgelconcert
Om 20.00 uur geeft Jaap de Besten in de Hoeksteen een orgelconcert of kunnen liefhebbers van kampvuurclassics meezingen bij het kampvuur sing-a-long aan de C.G. Roosweg 26.

Op zondag 15 september (15.00-16.00 uur) speelt het ensemble Camerata Capelle hobo- en fluitwerken van onder anderen Bach. Stichting Oude Hollandse Waterlinie biedt dit gratis concert aan in het Zilvermuseum.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }