Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Overleg over aanpak overlastgevende jongeren in zwembad De Loete

  •   710 keer gelezen

HAASTRECHT • Het bestuur van de Vlister Openlucht Baden (VOB) gaat dit najaar in overleg met de gemeente Krimpenerwaard, de politie en het jongerenwerk om te kijken hoe ze de overlast van zo'n zestig tot tachtig Goudse jongeren kunnen tegengaan. Dat verklaart voorzitter Peter van Schaik. 

Deze zomer zijn er bij zwembad De Loete in Haastrecht meerdere incidenten geweest met jongeren uit de buurgemeente. "Het gaat om jongens die zich niet kunnen gedragen", verklaart Van Schaik. "In het verleden gebeurde er wel eens iets in het zwembad, maar dit seizoen was het echt extreem." Al op de eerste warme zaterdag in juni was het raak. Jongeren intimideerden en bedreigden het bad- en kioskpersoneel, scholden medewerkers uit en zorgden voor een grimmige sfeer in het zwembad. 

Heftig
Een dag later zat Van Schaik met de medewerkers aan tafel. "Ze gaven toen aan de gebeurtenissen als zeer heftig te hebben ervaren. We moesten iets doen. Op warme dagen lopen er immers tegen de 2.000 mensen in De Loete. Dan moeten onze mensen veilig hun werk kunnen doen. Daarom is besloten om op drukke dagen twee beveiligers in te zetten."    

Van Schaik stuurde een appje naar wethouder Lavinja Sleeuwenhoek, om haar op de hoogte te brengen van de incidenten. Die ondernam meteen actie. "Er is vrij snel daarna overleg geweest met burgemeester Cazemier, de politie en het jongerenwerk."

Toegang weigeren
De overlast tegengaan blijkt lastig. Misdragende jongeren de toegang weigeren ziet Van Schaik niet zitten. "Als je ze wegstuurt, fietsen ze door naar zwembaden in Stolwijk en Reeuwijk. Dan gaan ze daar rotzooi trappen." 

Er is afgesproken om direct na het zwemseizoen (dat eindigt op 14 september) te evalueren en opnieuw met elkaar om tafel te gaan. Dan zal ook zeker de inzet van beveiligers worden besproken. Van Schaik: "Door het warme weer hebben we meer bezoekers ontvangen. Dat is mooi, maar de kosten voor de beveiliging hebben een flink gat in de begroting geslagen. Voor dat moment was het echter dé oplossing voor dit probleem."  

Niet klopt
Als het aan de VVD Krimpenerwaard ligt, schuift ook Gouda aan bij het overleg. Die gemeente zou zich - tot ergernis van de liberalen - afzijdig houden omdat het niet 'hun' probleem is.  Woordvoerder Evelyne Smith laat weten dat dit absoluut niet klopt. "Op initiatief van de gemeenten Gouda en Krimpenerwaard is het overleg bijeen geroepen (zie hierboven, red.). Er zijn afspraken gemaakt over elkaar informeren en over de inzet van beveiligingspersoneel op warme dagen." 

Smith laat weten dat medewerkers van Stichting Jong Gouda zwembad De Loete bij dagen met mooi weer herhaaldelijk hebben bezocht. Ze hebben contacten gelegd en signalen doorgegeven aan andere partijen. "Het is rustig gebleven in het zwembad en er zijn voor zover gemeente Gouda bekend is geen incidenten meer geweest. Voor de toekomst wordt gewerkt aan een protocol over gedragsregels bij zwembaden. Dit initiatief ligt bij zwembad De Loete."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }