Afbeelding
ingezonden mededeling

Je telefoon gebruiken op de fiets? Dat mag niet meer!

Algemeen 425 keer gelezen

Verstuur jij ook wel eens een sms'je op de fiets, of hou je je telefoon regelmatig in de hand om door je muzieklijst te scrollen? Let dan goed op! Op 1 juli 2019 is een nieuwe wet ingegaan die het gebruik van je mobieltje verbiedt. Appen, bellen of alleen de telefoon in de hand houden tijdens het fietsen kan je nu een boete opleveren van maar liefst €95,-.

Reden genoeg om je telefoon voortaan in je zak te houden tijdens het fietsen. Dat ene appje of belletje kan namelijk best wel even wachten tot je aan bent gekomen op de plaats van bestemming. Toch zijn er situaties waarbij je toch je telefoon nodig hebt. Stel je voor dat je een afspraak hebt op een locatie waar je nog niet eerder bent geweest. Het bekijken van de te fietsen route op je mobieltje biedt dan uitkomst, maar ook in deze situatie riskeer je een boete. Om het verkeer een stukje veiliger te maken en om boetes te voorkomen, hebben we de belangrijkste dingen die je moet weten over het verbod voor je op een rijtje gezet!

Wat mag niet meer?
In principe mag je je telefoon niet meer in de hand houden. Het gebruik ervan is dus ook verboden. Appen, bellen, scrollen en iedere andere handeling uitvoeren op je telefoon tijdens het fietsen wordt sinds 1 juli 2019 dus beboet.

Hoe moet het voortaan?
De wet is in het leven geroepen om het verkeer veiliger te maken. Het mobieltje zorgt namelijk voor behoorlijk wat afleiding, terwijl je aandacht bij het verkeer om je heen hoort te zijn. Het vasthouden van je telefoon is nu dus verboden. In situaties waarin je je mobieltje toch nodig hebt is het belangrijk dat je deze plaatst in een speciale telefoonhouder voor op de fiets. Zo hoef je de telefoon niet meer in de hand te houden en hoef je voor het aflezen van bijvoorbeeld de route alleen een snelle blik te werpen op het scherm.

Let er hierbij wel op dat je de route instelt als je nog niet aan het fietsen bent. Je mag de telefoon namelijk niet uit de houder nemen tijdens het fietsen. Dit geldt ook als je wilt antwoorden op een berichtje of een ander liedje in je afspeellijst wilt zoeken.

Het is nog steeds wel toegestaan om met muziek oordopjes te fietsen. Zorg alleen wel dat het volume gematigd is zodat je nog wel voldoende meekrijgt van je omgeving. Ideaal zou zijn als je met slechts één oordopje in op de fiets zit. Dan weet je zeker dat je voldoende meekrijgt van alle omgevingsgeluiden in het verkeer.

De veiligheid van jou en je medeweggebruikers staat natuurlijk voorop. Probeer daarom je telefoon zo min mogelijk te gebruiken op de fiets. Zo blijven gevaarlijke situaties voorkomen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Stella fietsenwinkel Apeldoorn.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden