• De betreffende (AZS)locatie, achter Het Bastion in Schoonhoven.
• De betreffende (AZS)locatie, achter Het Bastion in Schoonhoven. (Foto: Pieter van der Laan)

Meer draagvlak voor minder woningen op AZS-locatie

  •   674 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Voor het aangepaste plan voor de AZS-locatie in Schoonhoven is nauw overleg gevoerd met betrokkenen. Omwonenden en de Historische Vereniging Schoonhoven werden bij de nieuwe invulling van de braakliggende locatie achter Het Bastion betrokken. Het resultaat is een gebouw met 37 appartementen voor Gemiva-SVG, 14 twee-onder-een-kapwoningen en een losstaande villa.

Minder massaal, meer groen, met een brink en passend in het centrum van Schoonhoven. Wethouder Leon de Wit was daar zichtbaar verheugd over. Een jaar geleden kreeg hij nog geen voet aan de grond bij betrokkenen en was vrijwel de hele raad negatief over het bouwplan. "Ik had nooit eerder meegemaakt dat omwonenden met borden en spandoeken in de raadzaal aanwezig waren. Het toenmalige plan kon in de prullenbak."

Puist
Niettemin wenste De Wit Gemiva-SVG zo snel mogelijk te helpen bij de totstandkoming van een nieuw onderkomen, inclusief een ruimte op de begane grond voor dagbesteding, voor mensen met een beperking.

"Dat was hard nodig. Ik kon het niet op z'n beloop laten. Het afblazen was een klap in het gezicht, maar een reden temeer om draagvlak te krijgen voor een gewijzigde opzet. Tegen dit ontwerp is slechts één zienswijze ingediend. Die ging over mogelijke hoogteverschillen op het terrein van de voormalige meubelfabriek. Dat zegt genoeg over de instemming van de omwonenden. Alle politieke partijen hebben het plan ingezien en positief gereageerd. In de commissie ruimte van 3 september zal het in behandeling worden genomen. Eerlijk gezegd verwacht ik veel minder commotie dan vorig jaar. Het zou zomaar een hamerstuk kunnen zijn voor de raad. Iedereen wil van die lelijke puist af."

In eerste instantie ging het om 22 koopwoningen en 40 appartementen. Dat is teruggebracht tot 15 woningen en 37 appartementen. Daarnaast heeft de gemeente de verkeerssituatie aan de Langerakkerweg bestudeerd en geconcludeerd dat er geen aanvullende maatregelen hoeven te worden getroffen.

De Wit hoopt dat bewoners en bezoekers van de AZS-locatie vooral de parkeerplaats bij de Dika zullen gebruiken. Hij schat de koopsommen voor de twee-onder-een-kapwoningen op 450.000 euro.

Levensloopbestendig, energiezuinig en voorzien van zonnepanelen. "Een toekomstige parel in de Zilverstad", meent de wethouder. De eerste paal wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 geslagen.

Lidl
Ook het plan voor de uitbreiding van de Lidl in Schoonhoven-Noord staat in de steigers. Er is reeds een inloopavond geweest voor belangstellenden. Bovenop de supermarkt komen 15 appartementen. Of deze op termijn gasloos worden opgeleverd, kon de wethouder niet zeggen.

"Lidl heeft in Woerden een dergelijk project succesvol afgerond. Ik ga met enkele ambtenaren kijken hoe dat daar heeft uitgepakt. Het is overigens aan de Lidl om dit actuele energievraagstuk op te pakken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }