• Het betreffende monument in Rhenen.
• Het betreffende monument in Rhenen. Foto: Roel Botter

Pleidooi voor opknapbeurt herinneringsmonument

Algemeen 757 keer gelezen

BERGAMBACHT • Bergambachtenaar Roel Botter maakt zich sterk voor een opknapbeurt van een herinneringsmonument in Rhenen naar aanleiding van de opvang van Nederlandse vluchtelingen in de Krimpenerwaard tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument werd na de oorlog aan de gemeente Rhenen aangeboden door enkele Krimpenerwaardse gemeenten.

Botter zag het monument onlangs in Rhenen, maar schrok van de slechte staat waarin het verkeert. "Inmiddels heb ik contact gehad met de gemeente Rhenen en er aandacht voor gevraagd. Ook de gemeente Kirmpenerwaard is op de hoogte."

Brief
Botter vond enige tijd geleden in het archief van de Historische Vereniging Bergambacht een brief van toenmalig burgemeester van Bergambacht, Diepenhorst. Botter: "De brief had hij in 1947 geschreven aan zijn collega in Krimpen aan de Lek. Het betrof het aanbieden van een herinneringsmonument aan de gemeente Rhenen naar aanleiding van de opvang van vluchtelingen tijdens de oorlogsdagen in mei 1940."

Er kwamen toen schepen met evacués uit Veenendaal en Rhenen de Lek af naar de Krimpenerwaard. Na de capitulatie gingen zij weer naar huis. Botter: "Als dank werd aan diverse gemeenten een bank aangeboden. De Veenendaalse bank in de Bergambachtse Raadhuisstraat is een begrip. Ook werd door de bevolking van Rhenen een lamp aangeboden, die nog steeds in de hal boven het bordes van het voormalig gemeentehuis hangt."

Maar dat de dorpen waar de evacués waren ondergebracht ook een geste hadden voor de gemeente waar het merendeel vandaan kwam, was voor Botter een verrassing. "Toen ik dat eenmaal wist ben ik naar Rhenen gegaan en heb het monument(tje) gevonden. Het deed me wel iets toen ik de namen van een aantal Krimpenerwaardse dorpen -Berkenwoude, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek maar ook Nieuw-Lekkerland-, op een ingemetselde steen zag staan. Tegelijkertijd was ik onthutst door de deplorabele staat waarin het geheel zich bevond. De letters zijn nog maar slecht leesbaar, de stenen kolom is verweerd en de voegen liggen open en zitten vol mos en begroeiing."

75 jaar bevrijding
De Bergambachtenaar vond dat er snel wat aan moest gebeuren, vooral nu binnenkort gevierd wordt dat het 75 jaar geleden is dat de bevrijding plaatsvond. "Ik probeer de gemeente Krimpenerwaard hiervoor warm te maken en heb zowel de betreffende wethouders van Krimpenerwaard als Rhenen benaderd. Het monument moet er weer waardig uit komen te zien."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• De onthulling van het monument in Rhenen in 1949.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden