• Logo van de gemeente Lopik.
• Logo van de gemeente Lopik.

Wellicht opslag Amsterdams slib in Cabauw

Algemeen 870 keer gelezen

LOPIK • De gemeente Lopik is benaderd met de vraag om een voormalig baggerdepot in Cabauw tot 1 december beschikbaar te stellen voor het tijdelijk opslaan van (Amsterdams) slib.

Door de noodgedwongen sluiting van vier van de zes verbrandingsovens kan Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam momenteel geen slib meer verwerken. Het slib kan ook nergens anders worden verwerkt, omdat alle verwerkingsbedrijven in Nederland aan hun maximumcapaciteit zitten.

In het Amsterdamse Havengebied wordt nu een locatie gebouwd om het slib in op te slaan. Tot die tijd zoeken de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht naar een tijdelijke oplossing. Het heeft hiertoe enkele gemeenten met mogelijke opslagcapaciteit benaderd, waaronder Lopik.

Gesprek
De gemeente Lopik staat in principe open voor het verzoek. "Het is een landelijk probleem, maar we willen eerst zorgvuldig onderzoeken of de opslag veilig en verantwoord kan", aldus wethouder Gerrit Spelt. "Voor een juiste afweging is afstemming met de eigenaren van de omliggende percelen van het opslagdepot nodig. Betreffende perceeleigenaren worden door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uitgenodigd voor een gesprek. Bij deze bijeenkomst zullen we als gemeente ook vertegenwoordigd zijn."

Het baggerdepot in  Cabauw (kadastraal bekend als opslagdepot Willige Langerak) is een tijdelijke voorziening geweest, die Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) destijds heeft gebruikt om bagger tijdelijk op te slaan.

Het Amsterdamse slib is afkomstig uit waterzuiveringsinstallaties voor de stad en het omliggende gebied. Het is verontreinigd en wordt normaal gesproken verbrand.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden