• De replica van de Ark van Noach ligt aan de kade van het voormalige Hollandiaterrein in de Krimpense Stormpolder.
• De replica van de Ark van Noach ligt aan de kade van het voormalige Hollandiaterrein in de Krimpense Stormpolder. Foto: Floris Bakker

Ark van Noach mogelijk naar Israël

Algemeen 2.012 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Al dik drie jaar ligt de Ark van Noach aan de kade bij de Industrieweg in Krimpen aan den IJssel. Bouwer en eigenaar Johan Huibers wil de houten museumboot nu naar Israël verslepen.  

Voor de camera van RTV Rijnmond verklaarde hij dat de ark naar Hadera verkast, een plaatsje dat is gelegen langs een rivier tussen Tel Aviv en Haifa. Vooruitlopend op de komst van de ark, worden nu al 2.500 parkeerplaatsen aangelegd. Huibers mikt voor de verhuizing op eind dit jaar, begin volgend jaar. "Kan ook eerder, maar dat hang af van de vergunningen in Hadera." 

Geiten
Huibers bouwde de ark nadat hij uit een droom had afgeleid dat God dit wilde. In 2012 ging het schip open voor publiek. Duizenden bezoekers kwamen langs en kregen een indruk van hoe de ark uit het bekende Bijbelverhaal er ongeveer uit moet hebben gezien. Aan boord konden bezoekers replica's van allerlei beesten zien en ook enkele levende dieren, zoals konijnen, geiten en wallaby's.

Lange tijd lag de ark in Dordrecht. Vanwege woningbouw moest 'ie daar weg. Plannen om 'm naar Rio de Janeiro, Seoul en Houston te verslepen mislukten. De ark belandde uiteindelijk in Krimpen aan den IJssel waar die nu al drie jaar aan de wal ligt en doelloos in de Nieuwe Maas dobbert.

Privaat terrein
De gemeente maakte nooit bezwaar tegen exploitatie van de Ark van Noach. Huibers diende echter nooit een aanvraag in voor een gebruiksvergunning. Wethouder Anthon Timm wijst erop dat bezoekers over privaat terrein moeten om de ark te bereiken. "Dat moet veilig gebeuren. Gaat het om twintig bezoekers of twintigduizend bezoekers? Dat scheelt nogal. Als er iets verkeerd gaat, wijzen mensen als eerste naar de gemeente en andere overheden."   

Hoge kosten weerhielden Huibers er naar eigen zeggen van om een vergunning aan te vragen. Om de museumboot open te stellen voor publiek zou een quickscan nodig zijn, om mogelijke belemmeringen in beeld te brengen. Dat zou tienduizenden euro's kosten. "En dan is het nog maar de vraag of ik open mag."

Timm wijst erop dat Huibers een ondernemer is. "Er is echt wel wat mogelijk, maar dan moet je wel een aanvraag indienen." Overigens is er al twee jaar geen contact geweest tussen gemeente en Huibers.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden