Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jongeren speelden een potje bumpervoetbal tegen elkaar.
• Jongeren speelden een potje bumpervoetbal tegen elkaar. (Foto: Floris Bakker)

Fransen, Duitsers en Italianen vieren stedenband in Lopik

  •   229 keer gelezen

LOPIK • Lopik ontving de afgelopen week ruim vijftig gasten uit haar drie zustergemeenten Lezoux (Frankrijk), Grebenstein (Duitsland) en Sarsina (Italië). De jongeren van tussen de 13 en 18 jaar oud ondernamen tijdens de jeugdjumelage allerlei activiteiten met vijftien van hun leeftijdsgenoten uit Lopik.

In sportzaal De Wiekslag speelden de jongeren - in het kader van een landentoernooi - vrijdagochtend een potje bumpervoetbal tegen elkaar. Dat ging er soms fanatiek aan toe. "Iedereen doet natuurlijk z'n best voor zijn eigen land", zegt Tjeerd Frericks langs de kant. Als leidinggevende zorgt hij ervoor dat alle activiteiten vlekkeloos verlopen. De onderlinge sfeer is top. "In het begin stond iedereen nog een beetje bij z'n eigen groepje, maar je ziet nu deelnemers uit alle landen door elkaar heen lopen."

Tjeerd deed zelf vier keer mee aan de jeugdjumelage. "Het is een fantastische ervaring", stelt hij. "Als je een keer hebt meegedaan, wil je het jaar daarop weer." Hij heeft er een hoop vriendschappen aan overgehouden. "Ik kom regelmatig bij vrienden in Duitsland en heb wel zes adresjes in Italië waar ik kan slapen als ik daar op vakantie ben."

Keukentafel
De buitenlandse gasten verblijven bij gastgezinnen in Lopik. Ze leren daar, soms letterlijk aan de keukentafel, van alles over de Nederlandse cultuur. "Zo krijg je een veel betere indruk van het land en gewoonten dan als toerist", aldus Tjeerd. Engels is de voertaal tijdens de uitwisseling.

Tjeerd heeft het programma in elkaar gezet. "Voorwaarde voor de activiteiten was dat ze te maken moesten hebben met de omgeving, sportief én origineel zijn." Na enig gepuzzel sleutelde de ALO-student een veelzijdig aanbod in elkaar. "We hebben onder andere een fietstocht door de Lopikerwaard gedaan, een poldersurvival en zijn een dagje naar Utrecht-stad geweest. Door het warme weer moest het programma hier en daar wat worden aangepast, maar grote problemen leverde dat niet op."

Op zaterdag was er een groot eindfeest. De dagen erna zijn de gasten weer naar huis vertrokken. Volgend jaar is de jeugdjumelage in Italië.

www.jumelagelopik.nl

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }