Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De zilveren replica.
• De zilveren replica.

Zilveren D Day-vlag voor president Trump, met de groeten uit Schoonhoven

  •   820 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een zilveren replica van de Amerikaanse 'D-Day-vlag' is donderdag overhandigd aan president Donald Trump van de Verenigde Staten. Paul de Vries vervaardigde de creatie.

Het was een spoedklus voor de zilversmid, die tijdelijk vanuit Leidschendam werkzaam is. "Donderdag kreeg ik de opdracht en ik heb het hele weekend doorgewerkt om de replica te ontwerpen en maken."

Opperbevelvoerder
De Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk kocht enkele jaren geleden een Amerikaanse vlag, die tijdens D-Day als eerste op Utah Beach (Normandië) aan land werd gedragen. Hij wilde de vlag terug naar huis (Amerika) brengen en overhandigen aan de opperbevelvoerder van de Amerikaanse strijdtroepen, de president dus.

Dat gebeurde afgelopen week in het bijzijn van premier Mark Rutte.

Behalve de echte vlag kreeg president Trump dus ook een replica (van 20 bij 10 centimeter) uit de Zilverstad overhandigd. "Bert Kreuk is een klant van me en enige tijd geleden al vroeg hij me een zilveren exemplaar te maken. De opdracht werd echter niet concreet. Nu wel dus, waarbij het nog even aanpoten was gezien de beperkte tijd. Grote uitdagingen waren om in het egale zilver het kleurenonderscheid tot uiting te laten komen en het inslaan van de sterren", aldus Paul de Vries.

Ook het aanbrengen van de vlagstrepen en de gaten in het 'doek' was een tijdrovend karwei. De vlag werd licht gebogen, zodat het lijkt of hij wappert. Door een speciale bewerking ontstond een lichte glans. "Dit geeft de vlag een mooie en chique uitstraling", aldus de maker.

Vermeldenswaard is dat de replica is verpakt in een fraaie gevoerde kartonnen box, gemaakt door Jannie Adelaar uit Schoonhoven. Er is ook nog een 'certificate of authenticity', opgesteld, dat is ondertekend door burgemeester Roel Cazemier. Met recht dus een presentje uit de Zilverstad!

De zilversmid, eerder werkzaam vanuit de watertoren en die in september de voormalige Jan Kortlandschool in Schoonhoven betrekt als galerie/atelier, is trots op de bijzondere opdracht: "Het voelde zeer eervol om deze iconische vlag, gedragen in de strijd om onze vrijheid, te mogen maken."

Vanavond (zaterdag) is om 19.30 uur op NPO 2 een reportage te zien over het verhaal achter de D-Day-vlag. De makers namen ook een kijkje in het atelier van Paul de Vries, om de zilversmid aan het werk te zien met de replica.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }