Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marion Kleuters en Sjoukje Postma trekken de deur van het Schoonhovens College achter zich dicht.
• Marion Kleuters en Sjoukje Postma trekken de deur van het Schoonhovens College achter zich dicht. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Afscheid: 'Alles opeens voor de allerlaatste keer'

  •   2011 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De laatste les, je bureau opruimen, afscheid nemen van leerlingen en dierbare collega's en de schooldeur achter je sluiten. Dat is een vreemde gewaarwording als je ruim 40 jaar in het onderwijs heb gezeten en dan ook nog eens jarenlang in hetzelfde gebouw.

Voor Marion Kleuters (66) en Sjoukje Postma (64) is het Schoonhovens College aan de Albert Plesmanstraat binnenkort verleden tijd. Beiden gaan met pensioen. Bovendien zegt Sjoukje Postma ook de stad Schoonhoven vaarwel, want ze verhuist in augustus naar het Friese Joure.

"Gek. Je doet alles opeens voor de allerlaatste keer. Daar sta ik soms even bij stil. Het proces begint ongeveer een maand voor je definitieve afscheid als mensen uit je omgeving je daar op aanspreken en vragen wat je gaat doen na deze periode", zegt Postma. "Dat weet ik trouwens nog niet."

Zij was docent Nederlands en Frans en werd in 1989 conrector van De Drie Waarden, de voorloper van het Schoonhovens College. Naast lesgeven was Sjoukje Postma graag bezig met vernieuwing van het onderwijs, ondersteuning van coördinatoren en ontwikkeling van de zorgstructuur.

"Daar heb ik veel tijd in gestoken. Het was daarom nooit saai. Vanaf 2007 heb ik beziggehouden met de onderbouw. Dat was op het moment dat de basisvorming ingrijpend werd hervormd. Dat zelf vaststellen van lesprogramma's was een pittige opgave, maar die omschakeling was hard nodig om de leerling uit te dagen."

Het laatste jaar was Postma beleidsmedewerkster. "Toen had ik al bij de directie aangegeven dat ik na dit schooljaar zou stoppen. Ik vond 40 jaar een mooi getal."

Smartboard
Marion Kleuters telt daar nog twee jaar bij op. Zij maakt precies 42 jaar vol. Kleuters zou nog wel kunnen lesgeven, maar ze richt zich nadrukkelijker op hobby's als roeien, schrijven, gedichten voordragen, wandelen en reizen. De docent Engels bezoekt regelmatig Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Zij juicht de digitalisering toe.

"Het heeft mijn vak verrijkt. Ik kon op het smartboard met filmpjes op YouTube en uitzendingen van 'Britain Today' mijn leerlingen voortdurend meenemen naar de actualiteit. De Brexit, president Donald Trump en premier Theresa May stonden garant voor discussies in de klas. Het nieuws was steeds kakelvers. Dat gaf Engels veel dynamiek."

Volgens Marion Kleuters werd deze moderne vorm van lesgeven door haar leerlingen zeer gewaardeerd. "Ze vinden het fijn als je met je tijd meegaat. Ik sprak soms ook via groepsapps over diverse onderwerpen. Dat zorgde ervoor dat je vrijwel constant in contact bleef, maar dat heb ik nooit als bezwaarlijk ervaren."

Kleuters sloot af met een ingewikkeld raadsel, dat door vwo-5 na veel gezucht en gesteun werd opgelost. "Symbool voor het leven. Je zal vaak oplossingen moeten bedenken om verder te gaan op je pad. Dat geldt voor ons allen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }