Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Na 43 jaar te hebben gewerkt in het basisonderwijs als leerkracht en adjunct-directeur neemt juf Ineke Kooiman-van Homoet deze maand afscheid van haar Emmaschool en de leerlingen van groep 5 op de locatie Schoonhoven-centrum.
• Na 43 jaar te hebben gewerkt in het basisonderwijs als leerkracht en adjunct-directeur neemt juf Ineke Kooiman-van Homoet deze maand afscheid van haar Emmaschool en de leerlingen van groep 5 op de locatie Schoonhoven-centrum. (Foto: Stephan Tellier)

Juf Ineke Kooiman neemt afscheid van Emmaschool

  •   1470 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Voor juf Ineke Kooiman komt een einde aan een tijdperk. Na 43 jaar neemt ze afscheid van de Koningin Emmaschool, waar ze honderden kinderen onder haar hoede had.

Eigenlijk wilde Ineke Kooiman (65) drie jaar geleden al stoppen met haar werkzaamheden op de Koningin Emmaschool, maar de plotselinge verschuiving van de pensioenleeftijd noopte haar tot uitstel. 

Friesland
Geen pré-pensioen dus, maar heen en weer rijden tussen Friesland en de Randstad. Dat deed ze al sinds 2013 met haar echtgenoot Jan Kooiman toen ze besloten een boerderij met een stukje grond in de buurt van Stavoren te kopen.

"We hebben daarnaast een stacaravan op een camping in Stolwijk. Daar verblijven we op doordeweekse dagen. Jan is conciërge op csg Willem de Zwijger. Hij neemt eveneens afscheid. We houden de caravan aan, want onze beide zoons wonen met hun partners in de Krimpenerwaard. We hebben hier ook veel vrienden en kennissen en snijden echt niet alle banden door. Ik ga straks een vaste dag per week oppassen op mijn kleinkind."

Ineke Kooiman-Van Homoet, geboren en getogen in Alblasserdam, werd al vroeg gegrepen door het onderwijs. "Er is niets mooiers dan een kind leren lezen en schrijven. Ik wist toen al dat ik later naar de pedagogische academie zou gaan. Hoewel ik een persoonlijke voorkeur had voor de bovenbouw begon ik in 1975 in Papendrecht met de eerste klas, nu groep 3. Ik had een aanvullende studie aanvankelijk lezen gevolgd en weet nog goed dat ik euforisch was toen 'mijn' eerste kind opeens kon lezen door mijn oefeningen. Daar doe je het voor."

Boerenzoon
Inmiddels had ze tijdens haar schaatsloopbaan in de bus naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam een sportieve jongen ontmoet. Het klikte meteen met boerenzoon Jan Kooiman uit Bergambacht.

"We vestigden ons in Ammerstol en ik werd juf op openbare basisschool De Noordster in Schoonhoven-Noord, die later opging in De Vlieger. Ik stapte toen over naar de Emmaschool. In 1992 deelde ik de hoogste groep met directeur Harry Krens. We hadden 34 leerlingen en chronisch ruimtegebrek. Ik heb zelfs vanwege de nood een jaar in zaal De Overkant les gegeven. Als er een begrafenis was in de pastorie van de rooms-katholieke kerk moest iedereen een tijdje muisstil zijn."

Het zoeken naar huisvesting loopt als een rode draad door haar leven. "In eerste instantie zouden we met de 'Emma' naar het Argento-terrein verhuizen, maar dat stuitte op veel weerstand. Daarna kregen we met veel moeite een dependance aan de Waterviolier. Voor m'n gevoel zat ik toen in de kracht van mijn leven. Ik vond het heerlijk om les te geven aan groep 8 en probeerde het beste uit de kinderen te halen."

Ze weet nog goed dat ze een schooladvies moest geven voor een Marokkaanse jongen, die zijn toets niet zo goed had gemaakt. "Volgens mij had-ie het in zich om een vwo-opleiding te volgen, maar de toets gaf niveau mavo-havo aan. Toen ben ik met coördinator Marja Vos van het Schoonhovens College gaan praten. Zij heeft mijn inschatting overgenomen. De jongen slaagde vervolgens moeiteloos voor zijn diploma."

Dat ze adjunct-directeur werd paste weliswaar bij haar ontwikkeling, maar was van een heel andere orde. "De combinatie tussen besturen en voor de klas staan, is vrijwel onmogelijk. Dan bouw je geen band op met een kind, want er komen tussendoor te veel zaken op je af."

Ze eindigde met een dag in de week met groep 5 op de vrije dag van meester Koos Arbeider. 

Ineke Kooiman neemt op woensdag 17 juli afscheid met een receptie op de centrumlocatie.

Schaatstopper(s)
Wat weinig kinderen van de Emmaschool zullen weten, is dat Ineke Kooiman in haar glorietijd tot de internationale schaatstop behoorde. Ze verbeterde in 1982 het werelduurrecord in Den Haag (33.837 meter) en boekte in 1984 een wereldrecord op de 10.000 meter in 16.65.8. Daarnaast won ze diverse NK-marathons en werd ze in 1985 de derde vrouw op de Friese Elfstedentocht. Ineke Kooiman schaatst anno 2019 nog steeds haar baantjes in Leeuwarden. 

Haar man Jan Kooiman is een voormalig marathonschaatser. De Ammerstollenaar won tijdens zijn loopbaan in totaal 31 marathons. Hij was drie keer Nederlands kampioen marathon op kunstijs en werd in 1985 vierde op de Elfstedentocht. Kooiman won in 1987 de alternatieve Elfstedentocht in Finland en in 1993 de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.

Zoon Erik Jan is eveneens langebaan- en marathonschaatser. In 2018 won hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en eerder al haalde hij podiumplaatsen op de WK Afstanden.

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }