Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Heleen en Freek de Kroon in hun achtertuin.
• Heleen en Freek de Kroon in hun achtertuin. (Foto: Floris Bakker)

Freek en Heleen lopen arm in arm de Vierdaagse

  •   1150 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Freek de Kroon (81) en zijn vrouw Heleen (79) uit Krimpen aan den IJssel doen dit jaar voor de 19e keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ze lopen vier dagen lang gearmd hun kilometers.

Omdat Heleen moeite heeft om haar evenwicht te bewaren, bestaat het risico dat ze valt. "Vandaar dat ik haar linkerarm vasthoud", zegt Freek. "Dat hebben we de vorige achttien keer ook zo gedaan, dus we zijn het wel gewend." Af en toe maken deelnemers een opmerking. "Dan vragen ze of we net getrouwd zijn."

In 2016 leek dat ook even zo toen ze, verkleed als bruid en bruidegom, over de Via Gladiola liepen. "We waren die dag 55 jaar getrouwd en vonden het leuk om dat op een bijzondere wijze te vieren", vertelt Heleen. "Freek had een wit overhemd aangetrokken en een hoge zwarte hoed op z'n hoofd gezet. Ik droeg een sluier. Harm Edens, die voor de televisie verslag deed van de intocht, pikte ons er zo tussenuit!"

Elfstedentocht
In 1987 deed het Krimpense echtpaar voor de eerste keer mee aan de wandelvierdaagse. Een jaar eerder had Freek de Elfstedentocht geschaatst. "Na afloop stelde ik mijn vrouw voor om samen iets dergelijks te doen, bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. Zo gezegd zo gedaan. Niet veel later schreven we ons in."

Hoewel ze flink hadden getraind, bleek de Nijmeegse Vierdaagse een stuk zwaarder dan verwacht. Ook werkte het weer niet erg mee, herinnert Freek zich nog goed. "Vier dagen lang kwam de regen met bakken uit de hemel. Verschrikkelijk! En elke dag zaten er blaren onder m'n voeten. Het was afzien en tóch zijn we doorgegaan. Er hangt zo'n leuk sfeertje tijdens het wandelen, met al dat publiek langs de kant. Je wordt als het ware 'gedragen' naar de finish."

Het jaar erop stonden ze dan ook 'gewoon' weer aan de startstreep in Nijmegen. Na twaalf keer vonden ze het welletjes. Heleen: "We hebben daarna veel gewandeld en gefietst in het buitenland, in onder andere Spanje, Cuba en China. Vooral in dat laatste land was dat echt een belevenis. Dan liep je met honderden wandelaars over de Chinese Muur, heel bijzonder. Toch is het nergens ter wereld zo'n feest als in Nijmegen. "

Tempo
Een paar jaar geleden begon het te kriebelen en meldden Freek en Heleen zich weer aan. Dit jaar doen ze voor de 19e keer mee. Het aantal kilometers (30) en het tempo waarin ze die lopen, ligt wat lager dan voorheen. "We worden ook een dagje ouder", lacht Freek. "We nemen onze tijd en lopen nu 4,5 kilometer per uur. Toen we begonnen ging het allemaal wat vlotter en lag het tempo op 6 kilometer per uur. Dat halen we niet meer. Maar het is wel goed om, ook na je 80ste, te blíjven bewegen. Dat houdt je fit."

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus trainen Freek en Heleen volop om maar genoeg kilometers in de benen te krijgen. Hun favoriete rondje? "Da's toch wel bij Rotterdam", zegt Freek. "We beginnen bij het Rivium en lopen dan de Brienenoordbrug over. Via de Stadionweg lopen we langs de Kuip heel Rotterdam-Zuid door om op het Afrikaanderplein te eindigen. We hebben dat rondje gisteren nog gelopen. De komende week lopen we nog wat in de Krimpenerwaard. Dan zijn we er weer helemaal klaar voor."

Floris Bakker

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }