Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Schuwacht strijdt voor het behoud van de Prins Bernhardschool.
• Schuwacht strijdt voor het behoud van de Prins Bernhardschool. (Foto: Jan Timmer)

'Handen af van Prins Bernhardschool'

  •   1444 keer gelezen

LEKKERKERK • De Prins Bernhardschool in Lekkerkerk wordt met sluiting bedreigd. 'Onacceptabel', vindt men in het buurtschap Schuwacht.

Het e-mailbericht van Onderwijs Primair sloeg in als een bom. De onderwijskoepel van scholen voor openbaar basisonderwijs in onder meer de Krimpenerwaard nodigde de ontvangers uit voor een informatieavond over haar voornemen om de Prins Bernhardschool te sluiten.

"We zijn met een delegatie van ouders en buurtbewoners naar deze bijeenkomst geweest", vertelt Marcel Breuker, zelf oud-leerling van de 'PB' en vader van twee kinderen die er op school zitten. "Het nieuws raakte ons enorm. Er kwamen heel wat emoties naar boven. En terecht. De Prins Bernhardschool is een begrip op Schuwacht. Niet alleen als zeer gewaardeerde onderwijslocatie, maar ook als gebouw waar de buurtvereniging vergadert en de buurtfeesten plaatsvinden." Buurtbewoonster Lenette Koolwijk valt Breuker bij. "Schuwacht kan niet zonder de Prins Bernhardschool. Haal je haar weg dan ruk je het hart uit onze gemeenschap."

Feit is dat Onderwijs Primair de school wil gaan omvormen tot expertisecentrum en uiteindelijk wil sluiten. Voor voornoemd centrum wil men een meer centrale plek in de Krimpenerwaard zoeken. "Het komt er dus concreet op neer dat men de Prins Bernhardschool wil opheffen", zegt Yvonne Verberk, moeder van één van de 52 leerlingen. "Met ingang van het nieuwe schooljaar zouden nieuwe reguliere leerlingen zonder zorgbehoefte worden geweerd. Dat kán toch niet?"

Gemeenschapsgeld
Marcel Breuker sprak onlangs namens de verontruste ouders en buurtbewoners in tijdens een raadsvergadering van de gemeente Krimpenerwaard. "We vestigen een deel van onze hoop op de politiek", zegt hij. "Vanuit de oppositie hebben we al positieve reacties ontvangen. Ook binnen coalitiepartij Lokaal op 1 klinkt kritiek op het voornemen van Onderwijs Primair. Verantwoordelijk wethouder Lavinja Sleeuwenhoek laat echter weten dat Onderwijs Primair zelf haar beslissingen neemt. Wij zijn het daar niet mee eens. Onderwijs Primair opereert met gemeenschapsgeld. De gemeente heeft wel degelijk verantwoordelijkheid. Laten we hopen dat de raadsfracties zich daarvan bewust zijn en zich willen verdiepen in het belang van onze school in haar huidige functie."

"Dat we een kleine en daardoor relatief 'dure' school zijn en dat beweerd wordt dat de schoolresultaten wat achterblijven bij het landelijk gemiddelde, zijn drogredenen", vindt Yvonne Verberk. "Dat kleinschalige is juist goed. Sommige kinderen gedijen beter in een wat kleinere klas zoals hier. Mijn eigen kind 'verzoop' destijds in een grote groep. Eenmaal op de Prins Bernhardschool zag je het plezier en het zelfvertrouwen toenemen. Het schoolleven is hier goed, veilig en super sociaal. Niet aan tornen dus, in het belang van de leerlingen."

Petitie
Ouder Christian Rappa is er van overtuigd dat de Prins Bernhardschool blijft bestaan. "De school zorgt al 125 jaar voor goed onderwijs. Daar moet minimaal 125 jaar bijkomen", stelt hij. "Ik weet zeker dat de inwoners van Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek daar precies zo over denken. Wij vragen hen ons dan ook te steunen. Dat kan door een handtekening te plaatsen onder onze petitie en aanwezig te zijn op onze protestbijeenkomst op donderdag 18 juli hier op het schoolplein. Samen staan we sterk en zorgen we ervoor dat de school behouden blijft."

Bij Schuwacht-inwoner Gerard Breuker loopt de Prins Bernhardschool als een rode draad door zijn leven. "Vijfenveertig jaar geleden werd de school al eens eerder bedreigd door sluiting. Ook toen werd er geprotesteerd. De toenmalige wethouder Arie Stoppelenburg heeft er zelfs een deel van het Schuwachtse Volkslied aan gewijd: 'Schuwachtse school, dat is de bron van 't buurtschapsleven. Wie hier op les gaat heeft altijd een goed begin. Die aan de school komt krikt de hele buurtschap tegen. En wij staan voor de gevolgen niet meer in.' Prachtig beschreven en een inspiratiebron om met z'n allen onze stem te laten horen."

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }