Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Indrukwekkende Samenloop voor Hoop: 107.490 euro

Algemeen 1.517 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Eensgezind hebben 41 teams zich dit weekend 24 uur lang ingezet voor de strijd tegen kanker. De Samenloop voor Hoop in Lekkerkerk werd daardoor een onvergetelijke gebeurtenis met een hoge opbrengst.

Waar saamhorigheid toe kan leiden... De organisatoren van de Samenloop voor Hoop Krimpenerwaard moesten regelmatig hun emoties wegslikken, toen zij de deelnemers gebroederlijk zagen optrekken en ze elkaar steunden tijdens de bloedwarme wandelmarathon.

Niettemin viel er geen onvertogen woord. Er was sprake van ongekende samenwerking op sportpark Weydehoeck, dat veel weg had van een omgebouwd Olympisch dorp.

Estafette
Terwijl een slordige duizend deelnemers vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur in estafettevorm hun rondjes trokken, werd er langs het parcours gegeten, gedronken, muziek gemaakt en ervaringen uitgewisseld. Een ploeg van RTV Krimpenerwaard was de hele marathon aanwezig om reacties op te tekenen. Het waren verhalen over hoop en genezing, maar uiteraard ook over aangrijpende gebeurtenissen vol verdriet en onmacht. Want kanker velt jaarlijks zo'n 116.000 Nederlanders. "En daarom is er veel behoefte aan onderzoek. En dat moet worden gefinancierd. We weten waar we dit voor doen", sprak organisatrice Angelique Pottuit.

De marathon werd ingeluid met een speech van wethouder Ria Boere, die het even te kwaad kreeg toen in haar beleving beelden van de vreselijke ziekte bij haar eigen familie en kennissen opdoemden. Tranen vloeiden, maar niemand nam dat haar kwalijk. "Huilen mag bij dit evenement", zei presentator Jan Dirk Stouten. Pottuit vond dat ook. "Iedereen kent wel iemand die door de sluipmoordenaar te grazen is genomen. Daarom zijn we hier bijeen. Om kanker de wereld uit te helpen. En daarbij zal menig traantje worden weggepinkt."

Kaarsenceremonie
Ze refereerde aan de intieme kaarsenceremonie op zaterdagavond waarbij dierbaren nog eenmaal werden verlicht en enkele aanwezigen met kanker – de eregasten – gewapend met fakkels voor centimeters dik kippenvel en betraande gezichten zorgden bij de wandelaars. "Een indrukwekkend eerbetoon. Het gevoel was onbeschrijfelijk. Daarna barstte een feest los met muziek, zang en dans. Want we waren hier ook om het leven te vieren."

De ziekte maakt geen onderscheid tussen rijk of arm, jong of oud, blank of zwart, gelovig of niet-gelovig. Ook om die reden was de wandelmarathon een uniek evenement. Teams vertegenwoordigden sportverenigingen, kerkgenootschappen, loopgroepen en bedrijven. Door veelal dezelfde paarse sponsorshirts aan te trekken, was het onduidelijk wie de baan betrad, maar dat maakte voor de beloofde sponsorbijdragen uiteraard niets uit.

Een jaar lang had het organisatiecomité intensief gewerkt aan de voorbereiding van de wandelmarathon. "We kregen er energie van en dankbaarheid voor terug. Dat maakte deze dagen onvergetelijk", sprak Angelique Pottuit na het verstrijken van de 24 uur. Zelf had ze geen oog dichtgedaan. "Het enige minpuntje", lachte ze. "Toen ik even een dutje wilde doen, was er geen bank beschikbaar."

Ze beschikte nog over voldoende stabiliteit om KWF-vrijwilliger Ingrid Zimmerman onder luid applaus een cheque van 107.940 euro te overhandigen.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 4 uur geleden
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
16e editie Strips op de Markt op 5 mei: 'Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers' Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden