• Cherlaine met haar op het NK gewonnen medailles.
• Cherlaine met haar op het NK gewonnen medailles.

Cherlaine in de medailles op NK

Sport 976 keer gelezen

GOUDERAK • Cherlaine van den Herik mag zich sinds kort Nederlands kampioene op de onderdelen sprong en vloer noemen. De 11-jarige turnster uit Gouderak veroverde tijdens het NK in Tilburg bovendien knap zilver op de meerkamp.

Een uitvergrote foto van een met drie medailles omhangen Cherlaine siert het raam van het ouderlijk huis aan de Snip. Binnen doet de hoofdpersoon met haar moeder Lennie maar al te graag uit de doeken waarom turnen haar grote passie is. In deze sport steekt ze heel wat uurtjes, met de fraaie medailles als beloning.

"Cherlaine turnt al vanaf haar derde", steekt Lennie van wal. "Ze begon bij Thor, hier in Gouderak, maar al snel werd duidelijk dat ze talent heeft voor deze sport. Reden om via enkele omzwervingen bij Gymvereniging Barendrecht uit te komen."

Cherlaine turnt daar op eerste divisie-niveau. Dat betekent dat ze heel wat trainingsuren moet maken. "Ik train vier keer per week, in totaal zo'n veertien uur", zegt de frêle, maar gespierde gymnaste. "Na de vakantie komt daar nog een extra trainingsavond bij."

Behappen
Zelf vindt ze het helemaal te gek en kan ze al haar energie kwijt in de oefeningen op vloer, balk, brug en sprong. Voor haar ouders zijn die -bijna- dagelijkse ritjes naar Barendrecht, ook nog veelal in de spits, een hele opgave. "Maar we doen het graag", meldt Lennie. "Zeker zolang Cherlaine er plezier in houdt en wij het kunnen behappen."

Tijdens het NK in Tilburg overtuigde ze de jury op vrijwel alle onderdelen van haar kunnen. Lennie laat ondertussen via de iPad een compilatie-video van Cherlaines optreden tijdens het NK zien. Het valt op hoe zelfverzekerd de kleine maar dappere turnster haar oefeningen uitvoert. Alleen op de balk maakt ze een slippertje, wat ze snel herstelt. Lennie: "Ze turnt al zolang, dat de oefeningen voor haar haast gesneden koek zijn."

Op het NK moest ze één turnster voor laten gaan, maar dat was gelukkig een teamgenootje. "Het tekent de kracht van de vereniging", meldt Lennie.

Doelen voor de toekomst heeft de jonge Cherlaine ook al. Volgend jaar zou ze haar prestatie graag willen herhalen op het NK, om vervolgens wellicht plaatsing af te dwingen voor de Dutch Gymnastics - The Finals in Rotterdam Ahoy. "Daar turnen Epke Zonderland en Sanne Wevers ook. Hoe gaaf zou dat zijn!"

Professioneel turnster worden, dat lijkt haar ook wel wat, met wellicht –dromen mag!- een optreden op de Olympische Spelen.

Wilskracht
"Turnen is haar lust en haar leven", besluit Lennie. "Natuurlijk kan er nog van alles tussen komen, maar in de basis heeft ze het hele pakket. Ze is lenig, sterk en heeft een enorme wilskracht. 'Kan niet, bestaat niet', is haar motto. Laat Cherlaine maar lekker bezig zijn. En plezier houden, dan zien we wel waar het eindigt."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden