Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Gerard, Minke en Marleen Verdoold langs het parcours.
• Gerard, Minke en Marleen Verdoold langs het parcours.
update

'Mooie ervaring om stukje met Maarten van der Weijden mee te zwemmen'

  •   1663 keer gelezen

STAVOREN/BERGAMBACHT • "Het was een mooie ervaring. Gaaf om op deze wijze ons steentje te hebben kunnen bijdragen."

Marleen Verdoold is zaterdagmiddag nog aan het nagenieten van de twee kilometer die ze in het kielzog van Maarten van der Weijden mocht meezwemmen op zijn Elfstedenzwemtocht. Ook haar dochter Minke en man Gerard doken bij Stavoren het water in: zij legden 500 meter af.

"We hebben Maarten live zien voorbij zien zwemmen en meteen na zijn doorkomst ging een groep geoefende 'meezwemmers' te water. Onder hen bekende Nederlanders, zoals Mark Tuitert. De 500 andere zwemmers gingen daarna in groepen van vijftig het water in. Het verschil in tempo was groot, maar ik heb met enkele anders deelnemers een uurtje kunnen opzwemmen." Lachend: "Inmiddels was Maarten uiteraard allang uit beeld verdwenen."

Gesponsord
De Olympisch kampioen open water zwemmen was vrijdagavond van start gegaan in zijn nieuwe poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Liefhebbers konden aanhaken bij Stavoren. Allemaal gesponsord en voor het goede doel.

Marleen, die zelf een recreatief zwemster is, was vorig jaar al diep onder de indruk van de prestatie van Maarten van der Weijden, die toen zijn monstertocht na 163 kilometer (55 uur zwemmen !) moest afbreken.

"Ik vind het fantastisch en moedig dat hij opnieuw deze enorme uitdaging is aangegaan", zegt de Bergambachtse. "Toen ik hoorde dat je een stukje met hem mee kon zwemmen, had ik daar wel oren naar. Ik zwem zelf wekelijks in De Hofstee en nu had ik gelijk een doel om nog fanatieker mijn baantjes te trekken."

Vervolgens: "Onze dochter Minke zit op zwemmen en zij wilde ook meedoen. Omdat ze tien jaar is, mocht ze maximaal 500 meter zwemmen. Mijn man Gerard begeleidde haar. Ze zwom voor het eerst in open water en vond het een fantastische belevenis."

Te laat
Gelukkig waren de Verdoolds ruim op tijd op het evenemententerrein in Stavoren, want Maarten lag behoorlijk voor op schema. "Het scheelde enkele uren met het oorspronkelijke programma", zegt Marleen. "Sommige mensen waren maar net op tijd of zelfs te laat."

Al met al leverde het weer extra geld op voor onderzoek naar kanker, het doel waar Maarten van der Weijden –zelf ex-kankerpatiënt- het allemaal voor doet. "We dragen dankzij sponsoring ruim 4.500 euro bij", licht Marleen toe. "Dit dankzij klanten en contacten van het bedrijf van Gerard –Verdo Staalconstructies-, maar ook vrienden en kennissen. Leuk om te vermelden is dat een kennis van ons die 70 werd, en die niet wist wat hij moest vragen, de helft van zijn verjaarsdagsgiften aan ons heeft afgestaan."

De drie namen zondag nog een kijkje langs het parcours, om vervolgens weer naar Bergambacht te rijden. "Nu maar hopen dat Maarten de finish haalt. Hoe het ook afloopt, petje af voor hem", aldus Marleen.

Maarten van der Weijden hoopt maandag zijn monstertocht te voltooien.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }