Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Ries Jansen spelend tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de Algerakering.
• Ries Jansen spelend tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de Algerakering. (Foto: aangeleverd)

'Telkens een rijtje naar achteren'

  •   547 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tijdens het Midzomeravondconcert in de tuin van de IJsseldijkkerk zal Ries Jansen (76) zaterdag ontbreken in het orkest van Concordia.

De oud-burgemeester van Krimpen aan den IJssel besloot enkele maanden geleden zijn geliefde trompet aan de wilgen te hangen. "Goed spel op een blaasinstrument vergt veel van de spieren rond je mond", legt hij uit. "Als je wat ouder wordt, neemt je spierkracht af. En met een slechte embouchure - de vaardigheid om een blaasinstrument te bespelen - moet je er gewoon mee ophouden." Jansen wijst erop dat de meeste koperblazers er rond hun 60ste al mee stoppen. Dat hij het vijftien jaar langer volhield is omdat -ie altijd genoot van het spelen in het orkest. "Ik ben telkens een rijtje naar achteren gegaan, tot ik op de laatste stoel van de achterste rij zat."

Pijn
Jansen heeft inmiddels, op een oude trompet na, al zijn muziekinstrumenten verkocht of weggegeven. Het afscheid doet 'm best pijn. Niet zo gek, want Jansen speelde maar liefst 65 jaar op hoog niveau. "Al op mijn negende kreeg ik een trompet in m'n handen gedrukt van mijn vader. Die gaf me ook les."

Hij bleek talent te hebben. "Kijk, hier trad ik op met Willy Schobben." Jansen wijst naar een zwart-wit foto in een groot album waarop hij samen met de bekende trompettist staat afgebeeld. "Ik speelde ook een keer in een tv-uitzending van de NCRV, samen met mijn zus. Dat waren leuke dingen hoor!" Professioneel muzikant werd Jansen nooit. Toch zat hij er dicht tegenaan. "Het muziekwereldje was klein en voor een vaste aanstelling bij een orkest had je een aanbeveling nodig. Omdat ik niet bij de tien beste trompettisten van Nederland behoorde, kreeg ik die niet. Dan houdt het op."

Laag pitje
Toch liet de muziek 'm nooit los. Zo richtte hij jaren later met zijn vader de Brass Band Rotterdam op, een muziekgezelschap dat meermaals werd uitgeroepen tot Nederlands kampioen. In zijn tijd als wethouder van Rotterdam (van 1982 tot 1988) stond het blazen op een laag pitje. "Ik was zeven dagen per week aan het werk en kwam er gewoon niet aan toe. En om je niveau te behouden moet je blíjven oefenen." Tijdens zijn burgemeesterschap in Krimpen aan den IJssel (1988-2010) wilde Jansen geen lid worden van één van twee muziekverenigingen die de gemeente toen nog telde. Tot 1995. Tijdens een bezoek aan de Hongaarse zustergemeente Kiskörös, verzorgde Concordia een optreden. En Jansen had zijn trompet meegenomen, om een paar nummers mee te blazen. "Vanaf die tijd ben ik gaan spelen voor Concordia."

Ondanks zijn afscheid blijft Jansen actief voor de Krimpense muziekvereniging. "Ik werf fondsen en help mee met de organisatie van buitenconcerten, ook om Concordia in the picture te houden. Naast dat ik het leuk vind om te doen is het zonde als al mijn contacten in het muziekwereldje verloren gaan."

Floris Bakker

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }