Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Gert Griffioen kreeg in april een koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele vrijwilligerswerk.
• Gert Griffioen kreeg in april een koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele vrijwilligerswerk. (Foto: gemeente Lopik)

Gert Griffioen (1951-2019): klankbord voor leerlingen van De Willem

  •   5975 keer gelezen

Hij was groot van gestalte en had handen als kolenschoppen. Toch was geen scholier van csg Willem de Zwijger in Schoonhoven bang voor hoofdconciërge Gert Griffioen. Integendeel, diverse leerlingen bouwden een band op met de sympathieke boerenzoon uit Lopik. Hij overleed op 25 mei op 67-jarige leeftijd als gevolg van een ernstige ziekte.

Toen timmerman Gert Griffioen in 1985 op de vacature stuitte voor onderhoudswerk op 'De Willem' repte hij zich naar het gedateerde schoolgebouw om er pas in 2015 vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd weer afstand van te nemen. Met bloedend hart, want Gert Griffioen vond het prachtig om op school te klussen en dolende pubers bij te staan op hun weg naar volwassenheid.

Soms streng, maar vooral aardig en heel sociaal. Zo kon je de Lopiker het best omschrijven. De conciërge stelde wel zijn grenzen. Als hij met enige stemverheffing sprak, wisten leerlingen hoe laat het was. Dat gebeurde overigens niet zo vaak. Gert Griffioen kon prima overweg met jongeren. Voordat de vertrouwenspersoon, orthopedagoog en de absentiecoördinator hun intrede deden op school, loste hij het allemaal zelf op.

Griffioen kon goed luisteren. Hij was een klankbord voor onzekere pubers, die bij hem hun hart luchtten. Hij beurde ze op met bemoedigende woorden en een aai over de bol. Een fiets repareren of een ruzie oplossen, Griffioen was ter plaatse. Hij vertelde bij zijn afscheid dat hij het aantal lekke banden, dat hij jarenlang heeft geplakt, niet kon tellen. De reparateur kreeg er vaak een sigaar voor terug van de leerling. Bij een landelijke verkiezing tot 'leukste conciërge' eindigde hij in de finale. 

Lintjesregen
Tijdens de recente Lintjesregen voor Koningsdag werd Gert Griffioen koninklijk onderscheiden.

Hij kreeg deze koninklijke blijk van waardering vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor de Brugkerk van de Protestantse Gemeente Lopik. Hij fungeerde als diaken, jeugdouderling en pastoraal ouderling. Ook was hij sinds 1977 lid van het kerkkoor, waarvan vele jaren in de functie van voorzitter. Daarnaast regelde hij sinds 1994 de jaarlijkse rommelmarkt, was hij oprichter en voorzitter van de Volkskerstzang en lid van de activiteitencommissie. 

Verder was hij sinds 1999 voorzitter van IJsclub Centrum in Lopik en sinds 2009 lid en bestuurslid van het Weteringkoor in Cabauw. 

Burgemeester Laurens de Graaf zocht de zieke Gert Griffioen op vrijdag 26 april thuis op en speldde hem de bij de koninklijke onderscheiding horende versierselen op.

Gert Griffioen wordt zaterdag 1 juni begraven.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }