Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Zwembad De Loete.
• Zwembad De Loete. (Foto: www.vlisterbaden.nl)

Zwembad De Loete wil van het chloor af

  •   582 keer gelezen

HAASTRECHT • Planten die het water zuiveren in plaats van chloor. Als het aan de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB) ligt wordt De Loete in Haastrecht omgebouwd tot een natuurgezuiverd zwembad.

Het zou in Zuid-Holland een primeur zijn; in Nederland zou De Loete het tweede natuurgezuiverde zwembad worden.

Plantenfilter
VOB-voorzitter Peter van Schaik in een toelichting: "De omvorming moet wat ons betreft in de winter van 2020-2021 plaatsvinden. We willen het water gaan zuiveren door het langs een plantenfilter te laten stromen. De Loete ligt op een prachtige locatie aan de Vlist, tussen de Hooge Boezem en het nieuw te ontwikkelen natuurgebied Bilwijk in. Met die natuur willen we ons verbinden."

Het gebruik van duizenden liters chloor per seizoen om het water te zuiveren past daar niet bij, vindt de voorzitter: "Liever vervangen we dit chemische middel door een helofytenfilter, een bak met speciaal geselecteerde planten. Hiermee kunnen we de inhoud van het zwembad op een natuurlijke manier zuiveren. Het resultaat is schoon, veilig en zachter water, zonder chloorlucht."

Voor de duidelijkheid: de planten komen in een afzonderlijke bak rondom het zwembad te staan. Het water moet ook zonder chloor schoon en helder zijn én voldoen aan de normen voor zwemwater. Van Schaik: "Het natuurgezuiverde water wordt straks -net als nu- verwamd met zonne-energie."

Het hele project kost ongeveer één miljoen euro. De Stichting VOB hoopt daarbij gebruik te maken van een Europese subsidie, 'Leader, polders met waarden' genaamd, à 200.000 euro. "Het overige bedrag hebben we zelf bij elkaar gespaard. De huidige bak zou in de komende jaren ook aangepast moeten worden." 

Enquête
Het bestuur van de Stichting VOB wil graag weten wat de zwembadbezoekers van de plannen vinden. Van Schaik: "Zijn zij er net zo enthousiast over als wij? Dat vragen we aan onze vaste gasten, de abonnementhouders en de dagrecreanten. De reacties tot nu toe zijn positief, maar als de bezoekers het niets vinden gaat het niet door."

Een eenvoudige manier om te stemmen is via de website http://www.vlisterbaden.nl. Peter van Schaik: "Omdat we het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk willen maken kan stemmen ook bij het zwembad zelf. Daar hebben we papieren formulieren." 

De realisatie van natuurgezuiverd zwembad De Loete maakt onderdeel uit van het programma 'Poort van de Krimpenerwaard'. De VOB-voorzitter hierover: "We willen gebruik maken van de kwaliteiten van de locatie en sport, recreatie en natuurbeleving bij elkaar brengen. Dat kan tijdens maar ook voor en na het zwemseizoen. Ook voor april en na september biedt de locatie van De Loete aantrekkelijke mogelijkheden. Maar zover is het nog niet. Het is een programma dat in fases zal worden uitgevoerd."

In Ede is enkele maanden geleden een natuurgezuiverd zwembad geopend. In Zuid-Holland zal De Loete het eerste natuurgezuiverde zwembad worden. "In Duitsland zijn de ervaringen bij de meer dan 600 natuurgezuiverde baden zeer positief. Daarom zijn we ook bij enkele baden op bezoek geweest om ons een beeld te vormen van alles wat hierbij komt kijken en om te leren van de ervaringen", besluit Van Schaik.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }