Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

Bibliobus op de tocht door bezuiniging

  •   174 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De kernen Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude en Vlist dreigen hun bibliotheekvoorziening kwijt te raken.

Als de gemeente de subsidie terugschroeft met 53.000 euro is Bibliotheek Krimpenerwaard genoodzaakt om te bezuinigen, geeft directeur Anja Oosterlaken aan in een brandbrief aan de gemeenteraad.

"We moeten dan volgend jaar het inhuren van de bibliobus opzeggen. Dat is wrang voor de gebruikers, maar we hebben geen andere keuze. Het bedrag dat we straks mislopen hakt er flink in."

Communicatie
Oosterlaken is teleurgesteld over de communicatie. "We zijn overvallen door de mededeling van het college dat er minder subsidie beschikbaar wordt gesteld. Op z'n minst hadden wij daar vooraf bij betrokken willen worden. We hebben ook geen signalen in die richting gekregen en in die zin lag een korting niet in de lijn der verwachting. Navraag hierover heeft geen duidelijkheid opgeleverd. Dat ervaren wij als zeer teleurstellend."

Jaarlijks worden prestatieafspraken gemaakt met de gemeente. Bibliotheek Krimpenerwaard telt veertien parttime betaalde krachten en ruim 200 vrijwilligers.

"Medio april werden wij totaal onverwacht geconfronteerd met een vastgesteld bedrag voor de exploitatie van de Bibliotheek en het Taalhuis voor 2020. Het bedrag van 1.057.00 euro was lager dan de 1.100.000 die we hadden gevraagd. De bibliotheek is een organisatie met langer lopende contracten wat betreft huur, personeel, automatisering enzovoort. Contracten die je niet van het ene op het andere moment kan opzeggen."

Tenslotte: "Als de raad akkoord gaat met de korting voor 2020 voor Bibliotheek en Taalhuis, dan heeft dit substantiële gevolgen voor de dienstverlening. In de jaren 2010-2017 hebben we al flink ingeteerd op de subsidie. Een noodoplossing zou wellicht huurverlaging zijn. Dat kan ervoor zorgen dat de dienstverlening van de Bibliotheek gewaarborgd blijft voor de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard."

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }