Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Lydia Blom (r) tijdens de uitreiking van de gemeentelijke erespeld.
• Lydia Blom (r) tijdens de uitreiking van de gemeentelijke erespeld. (Foto: Adri Verhoeven)

Lopikerkapel rouwt om Lydia Blom

  •   2903 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • Lopikerkapel is vrijdagmorgen uitgelopen om Lydia Blom de laatste eer te bewijzen. Blom kampte vanaf jonge leeftijd met ernstige gezondheidsklachten, maar liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze stond aan de basis van vele initiatieven om de leefbaarheid in het dorp te behouden dan wel te vergroten.

Diana Schilperoort richtte samen met onder anderen Lydia Blom de actieve Stichting Lopikerkapel op. "Maar Lydia was de absolute kartrekker", zegt Diana na afloop van de drukbezochte begrafenis. "Zij liet zich niet weerhouden door welke tegenvaller in haar gezondheid dan ook. Ze was door haar ziekte doof en aan één oog blind, maar dankzij een doventolk konden we gewoon vergaderen. Zonder haar was er nooit een Stichting Lopikerkapel geweest, geen 'nieuwe/ oude' Holle Brug, geen etentje voor ouderen, geen bijenberm, geen vlinderidylle en geen Boekenhok. Om maar een paar dingen te noemen.. "

"Het mooie was dat Lydia zelf haar liturgie had samengesteld", blikt ze terug op de indrukwekkende eredienst. "Het typeert haar. Op de cover een foto van de door haar zo geliefde polder, waar ze graag wandelde. In de liturgie verhaalde ze dat mensen haar altijd zo dapper en sterk vonden, maar dat ze dat eigenlijk niet wilde horen. Ze haalde haar kracht uit het geloof en deelde met God ook haar zwakke momenten. Als ze weer eens een slechte diagnose had gehad bijvoorbeeld." 

In een bomvolle kerk en kerkelijk centrum De Ark, waar een scherm stond opgesteld en ook haar dove vrienden via een tolk de dienst konden volgen, bewezen honderden mensen Lydia vrijdagmorgen de laatste eer.

Lopikerkapel zal zonder Lydia niet meer hetzelfde zijn, verwacht Diana. "Maar belangrijk is dat we samen de schouders eronder blijven zetten om dit mooie dorp zo te houden. Dat verdient Lydia. We moeten leren van haar kracht en doorzettingsvermogen om dingen voor elkaar te  krijgen. Lydia baalde er bijvoorbeeld van dat het populaire wandelgebied aan de Achterdijk niet meer openbaar terrein is. Dat willen we oppakken. Als klein eerbetoon is het boekenhok al omgedoopt tot Lydia's boekenhok. Lydia zal hier altijd blijven voortleven."

Lydia Blom kreeg in september 2016 de erespeld van de gemeente Lopik.

Wethouder Johan van Everdingen noemt Lydia Blom via Twitter 'een geweldig voorbeeld voor anderen': 'Niet voor het geluk geboren is ze helaas veel te jong overleden; Lopikerkapel zal haar missen'.


 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }