Afbeelding

Vliegende start fondsenwerving Cabauwse Molen

Algemeen 341 keer gelezen

CABAUW • Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen gaf zaterdag het startschot voor de fondsenwerving ten behoeve van de restauratie van de molen.

Met veel belangstellenden werd het een geslaagde bijeenkomst. Een inwoner van Cabauw had zelfs een speciaal lied geschreven, dat door iedereen uit volle borst werd meegezongen. Bij deze start was er direct goed nieuws: de eerste (substantiële) subsidiebijdragen zijn binnen.

Problemen
De molen is eind 2018 stilgezet. Ernstige technische problemen maakten dat het niet langer verantwoord was om de molen te laten draaien. Het risico bestond dat de wieken zouden afbreken. Daarnaast dreigt de molen te verzakken. De restauratiewerkzaamheden worden begroot op 300.00 euro.

In de hooiberg van Boerderij Kromwijk te Cabauw lichtten molenaars en bestuursleden de situatie toe en legden zij uit hoe de fondsenwerving wordt opgezet. Deze richt zich op aanvragen bij grote fondsen op het gebied van cultureel erfgoed. Maar dergelijke fondsen geven nooit het hele bedrag, het gaat altijd om co-financiering en zij kennen alleen iets toe als er ook lokaal een steentje wordt bijgedragen en er een grote maatschappelijke betrokkenheid is. Dat is het gebied waarop Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen zich wil inzetten: lokale fondsenwerving.

De stichting Vrienden heeft in de afgelopen jaren een strak financieel beleid gevoerd en flink gespaard. Zo is met de jaarlijkse bijdragen van de vaste donateurs (de vrienden) en andere donaties een instandhoudingsfonds gevormd ter grootte van 15.000 euro. De Vrienden van de Cabauwse Molen overhandigden zaterdag een cheque ter waarde van deze 15.000 euro aan de molenaars Erik Stoop en Frans de Bode, als vertegenwoordigers van de eigenaar van de molen, Stichting De Utrechtse Molens.

Om de stand van de fondsenwerving bij te houden nam Stichting Vrienden een barometer in gebruik, bevestigd op een stuk wiek. Als symbolische start van de fondsenwerving was aan wethouder Johan van Everdingen de eer om de barometer met het eerste bedrag van 15.000 euro te vullen. Vervolgens kon hij nog eens 5.000 euro toevoegen. Dit bedrag is de afgelopen maanden ingezameld uit speciale giften en de eerste acties van Vrienden en relaties van de molen, speciaal voor de restauratie. Het Molenfonds zal 52.000 euro beschikbaar zal stellen. Deze toezegging had het Utrechts Landschap net vrijdag voor de bijeenkomst ontvangen.

Ondertussen worden de schouders eronder gezet om de fondsen voor de rest van de restauratie bijeen te krijgen. De Stichting Vrienden roept iedereen op om iets bij te dragen. Dit kan door Vriend te worden en een jaarlijkse donatie te doen, eenmalig iets te doneren, zelf een actie te organiseren of als bedrijf aan sponsoring te doen. Op de website http://www.cabauwsemolen.nl staan de nodige ideeën voor acties.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden