• Tanya Trouwborst gaat op voor het NK.
• Tanya Trouwborst gaat op voor het NK. Foto: wijntjesfotografie.nl

Judoka Tanya Trouwborst gaat op herhaling

Sportt 466 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Judoka Tanya Trouwborst (13) doet voor de tweede achtereenvolgende keer met haar trainer Marrick Meijers een gooi naar de nationale titel in de klasse tot 63 kilo.

Vorig jaar werd ze zevende van Nederland en dat is voor iemand die nog een jaar in de categorie tot 15 jaar mag uitkomen een puike prestatie. De gymnasium-2 scholiere van het Krimpenerwaard College heeft geen idee of ze die plek de komende titelstrijd kan evenaren. "Het is een loterij. De onderlinge verschillen zijn minimaal. Het gaat om de vorm van de dag. Het is al eerder gebeurd dat twee meisjes met minder techniek door hun vechtlust de gouden medaille in de wacht sleepten. Het kan dus alle kanten op."

Tanya Trouwborst is buiten de mat een timide, haast verlegen tiener. Het enige dat opvalt is haar strenge blik. "Ze kan heel venijnig kijken", lacht haar trainer Daniël Ratzon, eigenaar van judoclub Krimpenerwaard. "Je zou er haast bang van worden. Tijdens wedstrijden zie je dat terug in haar stijl. Ze kan knokken tot de laatste seconde. Dat is meteen haar sterkste wapen, ook al beschikt ze over een flinke heupzwaai. Het gaat vaak om karakter in zo'n slijtageslag."

Tanya Trouwborst knikt instemmend. Ze is half Russisch. Hij moeder komt uit Leningrad. De Krimpenaren gaan ook geregeld op bezoek bij familie en Tanya – eigenlijk Tatjana – kan in de Slavische taal behoorlijk uit de voeten. "Luisteren gaat beter dan spreken. Ik zou zelfs voor Rusland kunnen uitkomen, maar dat ben ik niet van plan. Ik ben in Nederland geboren en getogen."

Voetbal
Het is eerder een kwestie van kiezen tussen de drie sporten die ze bedrijft. Tanya Trouwborst voetbalt bij de meisjes van DCV en tennist bij TV Langeland. Judo bij JCK vormt nog steeds de hoofdmoot met twee trainingen per week.

Ze vult het drukke schema steeds passend in. "Dat lukt in de regel prima, maar ik moet nu behoorlijk improviseren. Mijn voetbalwedstrijden kan ik alleen op zaterdag spelen als de judotoernooien op zondag worden gehouden. Nu moet ik DCV afzeggen, omdat het NK uiteraard voorgaat. En dat is in dit geval op zaterdag 5 april."

Tanya werd twee weken geleden derde bij het districtskampioenschap in Dordrecht. "Ik was blij dat ik me plaatste voor het NK. Daar ging het om. Ik verloor in de eerste ronde van de latere kampioene Lieke Breedveld. Dan heb je heel wat goed te maken als je je wilt kwalificeren, maar dat is gelukt."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden