Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Verdeeldheid in raad over Gebiedsbod groeit; overleg met Krimpen a/d IJssel

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Op verzoek van de provincie Zuid-Holland gaan de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel samen aan de slag met het 'Gebiedsbod'. Ook de Waardtafel, die adviseert over het Panorama Krimpenerwaard, schuift aan. Voor 4 april moet het document gereed zijn. 


Een tweede oeververbinding tussen Krimpen aan de Lek en Ridderkerk is volgens het college noodzakelijk voor de leefbaarheid van de kernen. Daarmee zou tevens de Algeracorridor veel minder worden belast. Wethouder Ria Boere intensiveert daarom de gesprekken met haar collega's uit Krimpen. 

Dat stelde ze dinsdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering, waarin alle partijen hun standpunten nog eens verduidelijkten. Daarin bleek dat de verdeeldheid over de voorgestelde aanpak is gegroeid. Tegenover het mogelijk oplossen van verkeersknelpunten en het bouwen van woningen staan volgens tegenstanders het dichtslibben van wegen en verstedelijking van het platteland.

Buitenspel
De oppositiepartijen stelden nogmaals dat de inwoners buitenspel zijn gezet, terwijl het over hun toekomst gaat. De coalitiepartijen meenden dat inwoners nog aan bod komen als de trein gaat rijden. Volgens Ton van Dorp (ChristenUnie) dient de raad als hoogste democratisch orgaan eerst een besluit te nemen, voordat de burger participeert. "Daarmee neem je ruis weg bij onze inwoners. Nu gaan er wilde verhalen rond over aantallen woningen."

Namens ChristenUnie, GBK, VVD, Lokaal op 1 en D66 diende Van Dorp een amendement in om de steun te bekrachtigen en ook 'betekenisvol' financieel te willen bijdragen aan het plan voor kernenversterking en doorstroming. "De tijd was te beperkt om alle consequenties in beeld te kunnen krijgen en inwoners in te lichten. Dit gaat over een procesvoorstel. Bij de uitwerking komen burgers aan bod. We praten over een toekomstvisie. Het gaat niet over vandaag of morgen."

Willem Schoof (GBK) wilde letterlijk verbinding met de omliggende gemeenten en Pascal Zuijderwijk (VVD) sprak over kansen. "Wij kiezen niet voor een openluchtmuseum. Je kan niet op je handen blijven zitten. De Krimpenerwaard is geen anticipeerregio. We moeten voorkomen dat jongeren wegtrekken. Daarom bieden extra woningen uitkomst." 

Scepsis
Met deze zienswijze en het amendement stonden de coalitiepartijen lijnrecht tegenover de scepsis van Pro Krimpenerwaard, SGP, PvdA en Waard 18, die grote vraagtekens zetten bij het Gebiedsbod. "Veel zaken zijn nog niet inzichtelijk", oordeelde Wisja Pannekoek (Waard 18).

"De plannen leiden tot meer fijnstof en minder rust", gaf Cees van de Graaf (PvdA) aan. Pieter Neven (SGP) vond de extra raadsvergadering overbodig. "Het Rijk zal niet wakker liggen van ons besluit. Provinciale Staten is binnenkort demissionair en krijgt mogelijk een andere samenstelling. Intussen hebben we onvoldoende zicht op de effecten van een tweede oeververbinding en welke brug het gaat worden. Er worden drie varianten gepresenteerd, maar het lijkt wel of alles nu vaststaat. Als de brug er niet komt, is er geen man overboord. De Krimpenerwaard is krachtig genoeg om zichzelf zonder druk van buitenaf te ontwikkelen."

Animo
Inspreker Joep Vermaat was niet te spreken over de bijeenkomst over het Gebiedsbod in Bergambacht. "Het viel me op hoe weinig animo er voor was. Er waren hooguit zestig aanwezigen, van wie een groot deel ambtenaren, leden van de gemeenteraad, wethouders en ondersteunende entourage. Welgeteld waren er zeventien 'gewone inwoners' aanwezig. De avond werd niettemin bestempeld als 'goed bezocht'. Ik neem aan dat dit de organisatoren goed uitkomt. Hoe minder mensen er weet van hebben, des te minder kritiek. Later kan je dan altijd zeggen dat inwoners zijn geraadpleegd en hebben ingestemd."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten