DCV verslaat Spirit in matige derby: 1-0

Sportt 324 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Hij stond eigenlijk op het formulier als wisselspeler. Maar door het afhaken van Anthonio Thomas mocht Johan van Wageningen (28) toch in de basis beginnen. De topscorer, die na een lange blessure wekelijks meer speeltijd krijgt, maakte zijn faam waar. Hij zorgde in de 56ste minuut met een kopbal voor het enige doelpunt in de zeer matige IJsselderby DCV-Spirit: 1-0.

Dat was ook meteen zijn laatste wapenfeit, want de vermoeide Van Wageningen werd niet veel later door DCV-trainer Ronald Klinkenberg naar de kant gehaald. "Nee, dat was geen vroege applauswissel" , lachte hij na afloop. "Ik zat er fysiek doorheen. Ik was al blij dat ik het een uur volhield onder deze omstandigheden."

Hagel
Van Wageningen doelde op de regen, stevige windvlagen en hagelbuien die de 22 spelers flink geselden. Scheidsrechter Boyd van Kommer uit Leiderdorp zag er geen aanleiding in om het duel een tijdje te onderbreken. "Die hagelstenen deden gewoon pijn aan mijn hoofd. Ik had best even willen schuilen."

Beide teams hadden in de eerste helft beter in de kleedkamer kunnen blijven, want normaal voetbal was niet mogelijk. Bij een uittrap moest DCV-doelman Dennis Ensing oppassen dat hij zichzelf niet passeerde. Met de harde wind in de rug was Spirit niet bij machte om een fatsoenlijke aanval op te zetten. De voorhoede was sowieso niet het sterkste onderdeel van de 'Kanaries'.

"Beide teams hadden weinig in te brengen", erkende Spirit-middenvelder Stefan Bitter. "Ik denk dat we iets meer kansen hadden dan DCV. Die ploeg stond ons op te wachten vanaf de middellijn. Daarom ben ik er ziek van dat we hier met 1-0 hebben verloren."

Onderbroken
In de tweede helft brak de zon door en ging de wind wat liggen, waardoor er meer acties konden worden ondernomen. Voor het niveau maakte het niet veel uit, want de doorzichtige aanvallen werden steeds voortijdig onderbroken. DCV hoefde slechts op z'n hoede te zijn bij hoekschoppen en vrije trappen. Spirit-spits Laurens Visser miste op een haar een voorzet van Eric Jansen en kopte een keer de bal via de handen van DCV-doelman Ensing over de lat.

Daar bleef het bij. De invallers Giorgio Getrouw en Mick Veldhoen kwamen niet door de rood-zwarte veste. Aan de overzijde was het wel raak toen de linkerflank van Spirit het even liet afweten en rechtervleugelverdediger Tim Bestebroer met de bal aan de voet mocht oprukken. Zijn afgemeten voorzet werd door de vrijstaande Johan van Wageningen tot doelpunt gepromoveerd. Doelman Max van Herk was kansloos: 1-0.

In de slotminuut werd de doorgebroken DCV-middenvelder Daan van Ingen bij z'n middel gegrepen door Timme van Hof, die met rood kon vertrekken. Spirit-verdediger Robbin Brouwer viel eerder uit met een hamstringblessure.