'Pijnlijk verrast door forse verhoging toeristenbelasting'

  •   481 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Campinghouders, hoteleigenaars en bed & breakfast-exploitanten zijn verrast door de forse verhoging van de gemeentelijke toeristenbelasting.

Het bedrag per persoon per nacht gaat van 1,15 euro naar 1,75 euro. Beheerder Rietveld van camping De Nes in Bergambacht: "Dat was een pijnlijke verrassing. Er is geen gemeente die een dergelijke verhoging hanteert. We zijn in deze regio de duurste verblijfslocatie voor bezoekers."

Rietveld zei tegen de leden van de commissie Ruimte, dat hij als woordvoerder van de branche optrad en hun grieven deelde. "Ondernemers betalen nu al een hoger btw-tarief en krijgen daarboven een belastingheffing. We zijn met stomheid geslagen. We dachten dat we door de gemeente tijdig geïnformeerd zouden worden. Het verzoek was om dat in het najaar te doen. Nu zijn de offertes voor het komende seizoen reeds de deur uit en moeten we onze gasten melden dat de tarieven verhoogd zijn. Dat zal een afname van toeristen tot gevolg hebben."

Raadsel
De inspreker vroeg zich hardop af waarom de gemeente Krimpenerwaard de tarieven 'opdrijft'. "De toeristenbelasting in de gemeente Zuidplas bedraagt 1.09 euro en in Waddinxveen betaal je 50 cent. Waarom het hier 1,75 moet kosten is ons een raadsel. Ik kan me voorstellen dat je dat tarief bij een badplaats hanteert, maar hier is toch niet zoveel te beleven? Intussen loopt de gezamenlijke afdracht op van 40.000 euro naar 60.000 euro op jaarbasis. Ik denk dat niet al mijn collega's het zullen trekken als er minder toeristen komen en zij meer moeten afdragen."

Wethouder Ria Boere was niet onder de indruk. "De gemeenteraad heeft deze verordening vastgesteld. Dat moest wettelijk voor 1 januari 2019 gebeuren. Het ambtelijk apparaat heeft drie stichtingen geïnformeerd. De tarieven zijn bovendien bekendgemaakt op de website van de gemeente."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }