Afbeelding

Restauratieplan à 300.000 euro voor behoud Middelste Molen Cabauw

Algemeen 463 keer gelezen

CABAUW • Utrechts Landschap heeft moeten besluiten om de historische Middelste Molen in Cabauw stil te zetten. Reden is de matige tot slechte staat van de monumentale Pot-roeden.

Inmiddels is een restauratieplan à 300.000 euro opgesteld. De Middelste Molen is een van de vier molens in Nederland die originele Pot-roeden heeft.

Voor de drie vrijwillige molenaars van Cabauw is het vervelend dat 'hun' molen niet meer draait. Maar als het lukt om de 300.000 euro bijeen te krijgen, kan de iconische wipwatermolen worden veiliggesteld.

Naast de Pot-roeden worden dan ook andere noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. Zo dreigt de Middelste Molen scheef te zakken doordat grondwaterstromen bepaalde krachten uitoefenen. Ook heeft de molen te kampen met houtworm en de bonte knaagkever. Die zullen worden bestreden.

Tenslotte worden diverse herstelwerkzaamheden aan het bovenhuis uitgevoerd.

Paul Vesters, erfgoedspecialist bij Utrechts Landschap, weet nog niet waar en hoe hij de benodigde 300.000 euro bijeen moet krijgen. "Overal waar we kunnen luiden we de alarmklok. Dat doen we lokaal, regionaal en als het lukt zelfs landelijk, samen met de steunstichting 'Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen'. Het mag gewoon niet zo zijn dat de Middelste Molen als eeuwenoud icoon van de polderbemaling in Nederland verloren gaat."

Binnenkort zullen de plannen voor de fondsenwerving bekend worden gemaakt. Er zullen ook lokaal veel acties worden gevoerd. Meer informatie: http://www.cabauwsemolen.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden