Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De organisatie van de '400 van Ammerstol' in betere tijden: tijdens de bekendmaking van de plannen.
• De organisatie van de '400 van Ammerstol' in betere tijden: tijdens de bekendmaking van de plannen. (archieffoto: IJsclub Vooruitgang)

‘Grote verslagenheid’ bij Vooruitgang Ammerstol na afblazen jubileum-kunstijsbaan

  •   keer gelezen

AMMERSTOL • Het afblazen van de '400 van Ammerstol', het project waarmee IJsclub Vooruitgang Ammerstol het 125-jarig jubileum had willen vieren, heeft geleid tot 'grote verslagenheid' binnen de stichting, ijsclub en partners.


"Want er is door iedereen veel tijd en energie in gestopt en de voorzichten zagen er tot voor kort positief uit. Een andere beslissing was echter niet mogelijk," aldus een zwaar teleurgestelde Bert Timmerman, voorzitter van de commissie 'De 400 van Ammerstol', over de knoop die maandagavond werd doorgehakt.

"Aan onze sponsors en kopers van de reeds bestelde abonnementen en rittenkaarten zullen we op korte termijn een passende oplossing aanbieden", vervolgt Timmerman. "We willen alle vrijwilligers, schaatsfans, sponsors en partners danken voor het vertrouwen dat zij ons hebben gegeven. We vinden het ongelofelijk vervelend om hen te moeten teleurstellen."

Streep
De stichting besloot maandagavond om een streep te zetten door de tijdelijke kunstijsbaan ter viering van het 125-jarig jubileum. Het project à 400.000 euro bleek financieel niet haalbaar. 

Vooral het niet verkrijgen van de ANBI-status -nodig om fondsen aan te schrijven en hiervan subsidie te krijgen- was volgens de stichting de bottleneck. 

Timmerman: "De ANBI-status was eerder mondeling toegezegd, maar hebben we alsnog niet verkregen. Door het mislopen hiervan is een fors totaalbedrag aan fondsen komen te vervallen. We hebben geprobeerd naar alternatieven te zoeken, maar dat is helaas niet gelukt. Door het ontbreken van dit substantiële bedrag viel de financiële basis onder het project weg."

Daarnaast was de liquiditeit van stichting 'De 400 van Ammerstol' dusdanig, dat niet meer aan de betalingsverplichtingen aan leveranciers kon worden voldaan. "Door het project nu te stoppen is de stichting behoed voor verdere kosten", aldus Timmerman. "Ondanks de inspanningen vanuit de stichting, partner Grand Canyon Bedrijfs- en Publieksevents en overige betrokken partijen, waaronder de gemeente Krimpenerwaard, IceWorld BV, Aggreko en Ecovolt, lukte het niet om het tij te keren." 

Jubileumjaar
De '400 van Ammerstol' zou oorspronkelijk plaatsvinden in oktober 2018, het jubileumjaar ter gelegenheid waarvan de 400-meter ijsbaan zou worden gerealiseerd. In september kondigde de commissie samen met haar partners aan de ijsbaan te moeten verplaatsen naar februari 2019 in verband met logistieke problemen. Timmerman: "Deze waren inmiddels opgelost, maar helaas blijkt het project nu om bovengenoemde redenen niet haalbaar."

En dus komt er vanaf 13 februari geen kunstijsbaan waarop drie weken geschaatst kan worden door leden, maar ook schoolklassen uit de Krimpenerwaard én overige schaatsliefhebbers. Tevens werd geprobeerd om officiële KNSB-wedstrijden te laten plaatsvinden op de baan. Er was een uitgebreid programma samengesteld voor allerlei doelgroepen.

Geluk bij een ongeluk is dat IJsclub Volharding dankzij de vorst schaatsliefhebbers de afgelopen dagen heeft kunnen trakteren op natuurijs op hun fraaie accommodatie in Ammerstol. Om het jubileum alsnog passend te vieren wordt gezocht naar een alternatief.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5