Afbeelding
Foto: aangeleverd

Stolwijkse ontwerpt ‘mild alternatief voor inbakeren’

Algemeen 3.237 keer gelezen

STOLWIJK • Redelijk wanhopig door een moeilijk in slaap komende baby kwam Frederieke Meihuizen tot een oplossing. Ze ontwierp een speciaal lakentje en slaapzakje, waardoor de nachtrust beter verzekerd is. "De combinatie van beide producten is ideaal voor de slecht slapende baby", verzekert de 40-jarige inwoonster van Stolwijk. "Het is een mild alternatief voor inbakeren."

Haar jongste kind bleek 'verborgen reflux' te hebben. Voeding en maagzuur worden dan niet uitgespuugd, maar stromen terug. Met een geïrriteerde en soms ontstoken slokdarm tot gevolg. Dit bevordert het slapen uiteraard niet. "Het was iedere avond een strijd om Fedde in slaap te krijgen", blikt Frederieke terug op een periode van gebroken nachten. "Mijn man en ik stonden vaak met z'n tweeën, ieder aan een kant van het ledikant, om het laken en dekentje op zijn plaats te houden en Fedde ondertussen al masserend te kalmeren."

Eureka
Op een middag, zittend in de tuin, kreeg ze een soort eurekamoment. "Ik snapte niet dat er voor onrustige slapers als Fedde geen oplossing was. Ja inbakeren, maar dat gaat veel moeders te ver. Ik heb de kleurpotloden van mijn kinderen gepakt en ben gaan tekenen."

Dit leidde tot het inmiddels geproduceerde lakentje en slaapzak, maar wel met een omweg. "Door mijn drukke baan en het in de lucht houden van meerdere ballen als moeder van vier kinderen verdween de tekening in een lade en dacht ik er verder niet meer aan. Totdat ik in december 2017 door omstandigheden mijn baan opzegde. We hadden ondertussen nog alle moeite hadden om Fedde in slaap te krijgen. Toen schoot me de eerder gemaakte tekening te binnen. Ik ben ermee naar een naaisalon in Gouda gegaan en heb enkele prototypes laten maken."

Na diverse aanpassingen en het laten testen van de producten door andere moeders, ontstond het 'Nunki-lakentje' en het 'Bundi-slaapzakje'. "Met het lakentje kun je baby's, dankzij de rits en het klittenband, strak instoppen. De elastische werking van de bovenstof zorgt voor een aangename en rustgevende druk op de borst. Het slaapzakje maakt door twee ritsen onder de armen een einde aan het onrustig woelen."

Webshop
In november ging de webshop (http://www.feddekees.nl) online. "Het waren enorm intensieve maanden, maar het was het waard. Al gauw kwamen de eerste bestellingen, een heerlijk gevoel."

Ze ervaart nu een combinatie van ondernemerschap en idealisme: "Natuurlijk hoop ik dat mijn producten aftrek vinden, want we hebben er veel geld in geïnvesteerd. Maar mijn grootste doel is om zoveel mogelijk ouders van deze nieuwe methode op de hoogte te stellen. Los van de slapeloosheid van Fedde heeft mijn vriendin een zoontje verloren door wiegendood. Ook dat speelde mee bij het ontwerpen van deze producten. Zo'n drama wil je voorkomen. Nu zeg ik niet dat ik het perfecte medicijn tegen slapeloosheid en wiegendood heb ontworpen, maar wel een hulpmiddel."

Trots is ze op de nominatie voor de Baby Innovation Award 2019. "Ik zou het leuk vinden als mensen op me stemmen, natuurlijk."

Wie kennis wil maken met de producten van Frederieke kan eventueel een kijkje komen nemen op de Negen Maanden-Beurs in de Rai in Amsterdam (van 20 t/m 24 februari), waar ze met een stand aanwezig is.

Ondertussen denkt ze alweer verder. "The sky is the limit", zegt ze met een lach. "Naast het lakentje en de deken is er inmiddels ook een spuugdoekje en duizend-en-één-dingen doekje voor de babykamer. Nieuwe ideeën moeten voldoen aan de kernwaarden 'gemak' –met een knipoog: 'zelfs papa's moeten het snappen'- 'geborgenheid' en 'veiligheid'. Al mijn producten hebben de namen van sterren gekregen, dus wat dat betreft kan ik nog wel even vooruit."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden