• Boodschappen doen: het kan vanaf het nieuwe jaar elke zondag in Krimpen aan den IJssel.
• Boodschappen doen: het kan vanaf het nieuwe jaar elke zondag in Krimpen aan den IJssel. Foto: Rudmer Zwerver

Koopzondag komt er definitief in Krimpen aan den IJssel

Algemeen 4.305 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Alle winkels in Krimpen aan den IJssel mogen vanaf 1 januari 2019 op zon- en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur de deuren openen. 

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het voorstel van B en W om de winkeltijdenverordening aan te passen. Tot vreugde van Stem van Krimpen, de partij die zich al bijna tien jaar hard maakt voor zondagsvrijheid. Raadslid Wilco Slotboom sprak dan ook over een 'heugelijk feit'. Sharon Tollenaar (VVD) verwacht dat veel inwoners, met name tweeverdieners, het prettig vinden dat ze voortaan ook op zondag hun boodschappen kunnen doen. Ze denkt dat zondagsvrijheid en zondagsrust prima naast elkaar kunnen. "Laat inwoners zelf bepalen hoe zij hun zondag in willen vullen." 

Dupe
De christelijke partijen in de raad waren een stuk minder enthousiast. Zo ergerde Arnold de Leeuw (CDA) zich aan de titel 'zondagsvrijheid' boven het voorstel. "Voor een aanzienlijk deel van onze inwoners voelt dit voorstel helemaal niet als vrijheid. Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. Veel van hen willen niet op zondag werken. Ik hoor ook niet waarom juist dit voorstel goed is voor Krimpen aan den IJssel. Een goede onderbouwing ontbreekt."  

Jeannette Bregman (ChristenUnie) sloot zich aan bij de woorden van De Leeuw. Zij denkt dat met name grootwinkelbedrijven zullen profiteren van een zondagsopening. Bregman hekelt de 24-uurseconomie en wil kleine ondernemers juist beschermen tegen het 'altijd open' willen zijn. Een koopzondag gaat daar niet bij helpen. "De ene winkel gaat straks open op zondag en de ander niet. Het tast de gemeenschapszin aan." 

De SGP is en blijft faliekant tegen een zondagsopenstelling. "De zondag is een dag van rust die God ons heeft gegeven om tijd te nemen voor bezinning en voor ontmoeting. Ook winkeliers hebben recht op deze ene vrije dag in de week", verklaarde fractievoorzitter Marco Oosterwijk. Het zit hem nog altijd dwars dat er geen draagvlakonderzoek is gehouden onder ondernemers. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat slechts 14 procent van hen een koopzondag wenselijk vindt. 

Bijgeschaafd
Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) denkt dat het college voldoende rekening heeft gehouden met het gelovige deel van de Krimpense bevolking. "Het voorstel is hier en daar al bijgeschaafd. Zo zouden de winkeliers eerst van 10.00 tot 19.00 uur hun zaak mogen openen. Dat is al gewijzigd naar 12.00 tot 18.00 uur, om de kerkgang niet te verstoren. Verder zou het fijn zijn als het laden en lossen van goederen op een andere dag dan de zondag gebeurt."  

Wethouder Anthon Timm wees erop dat er over twee jaar een evaluatieonderzoek op tafel moet liggen. Dan moet blijken of inwoners gebruik maken van de koopzondag. Dat het voorstel veel stof op zou doen opwaaien had Timm wel verwacht. "Toch ben ik blij met de manier waarop de discussie is gevoerd hier in Krimpen aan den IJssel, met respect voor elkaars standpunten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De onthulling van het herdenkingsbord.
Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Schoonhoven Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
(Tijdelijke) opvang 20 statushouders in Hotel De Witte Brug Lekkerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden