Afbeelding
Foto: Provincie Zuid-Holland

Bestemmingsplan natuurverbinding Krimpenerwaard klaar

Algemeen 666 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Met het vaststellen van het bestemmingsplan door B en W is de daadwerkelijke aanleg van het nieuwe natuurgebied in de Krimpenerwaard een stap dichterbij gekomen.

Het gaat in totaal om 2.250 hectare, een natuurverbinding die grotendeels langs de Hollandsche IJssel loopt. De aanleg van de nieuwe natuur gaat niet zonder slag of stoot, want een aantal agrariërs moet wijken voor het natuurgebied. Het praten en onderhandelen duurt volgens wethouder Jan Vente, tevens voorzitter van de Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard, al zo lang dat er in het gebied scepsis is ontstaan. "Het idee leeft dat die natuur er nooit gaat komen, maar het gaat nu echt gebeuren. Als de raad eind januari instemt met het bestemmingsplan is er geen weg meer terug."

In- en uitdeuken
De afgelopen maanden lag het plan ter inzage. Er kwamen zeventig reacties binnen waarvan zo'n veertig van perceeleigenaren die buiten het natuurgebied wilden blijven. "Door wat 'in- en uit te deuken' konden we aan de meeste verzoeken voldoen", verklaart wethouder Leo de Wit. "Wat daarbij hielp was dat er een agrariër, die met zijn bedrijf deels in het gebied viel, ervoor heeft gekozen om te vertrekken. Zo konden we het verlies aan natuur compenseren."

Dankzij extra geld van de provincie Zuid-Holland kwam het project de afgelopen jaren in een stroomversnelling. Met veel boeren is onderhandeld over een financiële regeling: ze stoppen of zetten hun bedrijf elders voort. Een aantal agrariërs weigert nog altijd om te vertrekken. Vente: "Het einde van de onderhandelingen is nu wel in zicht. In het uiterste geval gaan we over tot onteigening."

Afplaggen
Met boeren die straks de natuur gaan beheren zijn al de nodige afspraken gemaakt, onder meer over het afplaggen van een deel van voormalige landbouwpercelen. "Dit zorgt voor een voedselarme bodem waar bepaalde plantjes goed op gedijen. Probleem is dat de grond dan te nat wordt om vee op te laten grazen. Er is nu afgesproken dat op 10 hectare - langs de Kattendijk en Veerstalblok - agrariërs het 'op de boerenmanier' gaan doen. Door te maaien, het maaisel af te voeren, niet meer te bemesten en door bijvoorbeeld lisdoddes te planten, moet de grond vanzelf voedselarm worden. Het duurt alleen langer dan afplaggen."

Naast gemopper hoorden beide wethouders ook positieve geluiden vanuit de Krimpenerwaard. De Wit: "Dit hele proces levert straks natuurlijk een prachtig stuk nieuwe natuur op, met volop mogelijkheden om te recreëren. Het zou mooi zijn als we ook meer toeristen hier naartoe kunnen lokken."

Hij merkt dat bij boeren in het gebied steeds meer het besef ontstaat dat het 'anders' moet. "Veel van hen ontplooien al nieuwe activiteiten om hun inkomsten te vergroten. Het zou ook goed zijn als agrariërs meer samen optrekken, bijvoorbeeld in coöperatief verband." Vente hoopt sowieso dat boeren in de Krimpenerwaard vaker met elkaar aan tafel gaan zitten, om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. "Iets dat in de tuinbouw vrij normaal is."

Duidelijkheid
Was er eerst nog veel verzet tegen de aanleg van natuur, inmiddels is er meer acceptatie. Dat komt volgens Vente mede doordat er duidelijkheid is geschept. Uitvoering van het plan is ook hard nodig, "want de biodiversiteit holt achteruit. Willen we bijvoorbeeld weidevogels behouden voor dit gebied, dan móeten we wat doen. Gelukkig horen we van ecologen dat het de weidevogels op de terreinen die al eerder zijn ingericht (Oudeland, De Nesse en de Berkenwoudse Driehoek) de goede kant opgaat."

De nieuwe natuur moet er in 2021 liggen. Van het Rijk mag de realisatie van het nieuwe natuurgebied best een paar jaar langer duren. Iets waar de twee bestuurders niets in zien. "We praten er al bijna dertig jaar over", zegt De Wit. "Het is nu tijd om er een streep onder te zetten en de klus tot een goed einde te brengen."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden