Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister

Legalisering en handhaving MooiMekkerland in Stolwijk

  •   keer gelezen

STOLWIJK • De gemeente Krimpenerwaard heeft weliswaar een groot aantal overtredingen vastgesteld bij geitenboerderij MooiMekkerland aan de Koolwijkseweg in Stolwijk, maar wil vanwege 'noodzakelijke agrarische bedrijfsvoering' eigenaar Gerben Verhoef ruimte bieden voor uitbreiding en aanpassingen.


'Er is concreet zicht op legalisatie', stelt het gemeentebestuur in een brief aan de eigenaar en diverse omwonenden. Het gaat om het toestaan van een tweede stal, een kavelpad, verharding van het bouwoppervlak en een brug. De gemeente gaat daarnaast handhaven tegen overtredingen binnen het bestemmingsplan. Verhoef wordt gemaand om tussen januari en juni 2019 een woongedeelte te ontmantelen, zijn mechanisatiebedrijf op het terrein te beëindigen en met de opslag van mest in de buitenlucht te stoppen. Indien de eigenaar dat binnen de gestelde termijnen achterwege laat, worden alsnog dwangsommen opgelegd.

Dwangsommen
De gemeente Krimpenerwaard had eerder getracht met waarschuwingsbrieven en dwangsommen illegale activiteiten aan de Koolwijkseweg 6 te verbieden, maar trok deze in of stelde ze uit omdat in geval van eventuele betaling van de boete gemeentelijke ingrepen onmogelijk werden. Verhoef heeft toegegeven dat hij in overtreding was, maar dat hij zijn bedrijf op een voortvarende manier wilde voortzetten.

Overlast
Diverse buren protesteren reeds jaren tegen de ingrepen van Verhoef op zijn terrein. Stank, herrie, nachtelijke verkeersoverlast en de vrees voor Q-koorts vanwege de verdrievoudiging van het aantal geiten zijn hun voornaamste zorgen. Ze worden tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat door burgemeester Cazemier, de wethouders Vente en De Wit en deskundigen van de Milieudienst. De gemeente maakt excuses aan de omwonenden voor het feit dat de kwestie zolang heeft geduurd, maar wijst op de complixciteit en de behoefte aan een nader grootschalig monderzoek, dat inmiddels is afgerond.

Verhoef betwist niet dat hij overtredingen heeft begaan, maar wijst op de vele vergunningaanvragen die hij in de loop der jaren heeft ingediend om legalisatie te bewerkstelligen.

Pieter van der Laan

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten