Foto: Mascha Boot

'Nestor' De Winter neemt na 44 jaar (!) afscheid van CBS De Ark

  •   806 keer gelezen

BERGAMBACHT • Arnold de Winter heeft donderdag na 44 jaar onderwijs op cbs De Ark afscheid genomen. Hij gaat met pensioen.

"Ruim veertig jaar op één school. Dat is een unieke gebeurtenis, zeker in het huidige maatschappelijke debat over onderwijs, salarissen en mannelijke leerkrachten", stelt Adriaan Hanse, directeur van De Ark

Cultuurschok
In augustus 1974 startte Arnold de Winter zijn loopbaan op de toenmalige School met de Bijbel in Bergambacht. "Het zal in het begin wel even een cultuurschok zijn geweest," zegt Adriaan Hanse lachend. "Zowel voor de Amsterdamse Arnold als voor de Bergambachtse bevolking. De Winter zette zijn schouders eronder. Techniek en ICT hadden zijn interesse en dat is zijn hele loopbaan zo gebleven."

Vervolgens: "Al vroeg in de '80-er jaren sleept hij persoonlijk de eerste Commodore '64-machines de school in. Netwerken werden aangelegd, software geschreven. Het ging hem echter niet om de techniek zelf, maar om de onderliggende visie. Hoe kon hij zijn kinderen onderwijs op maat bieden? Met een klas van 44 leerlingen was dat onmogelijk in het toen geldende onderwijssysteem. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en adaptief onderwijs waren hierin toen al voor hem belangrijke begrippen. Dat resulteerde in tal van vernieuwingen, waarbij De Winter vaak voorop liep."

Kritisch
Ook in de afgelopen jaren zette hij zich in voor eigentijds onderwijs. Hanse: "Bij Arnold zie je hoe een kritische houding en vooruit kijken mooi samen kunnen gaan. Hij blijft niet hangen in de 'oude dingen', maar bekijkt ook eventuele vernieuwingen eerst van alle kanten. Dat heb ik enorm in hem gewaardeerd." Glasvezel voor alle scholen van de Stichting PCPO Krimpenerwaard, leerlinglaptops en robotica op de Ark zijn de laatste ontwikkelingen waar hij zich hard voor heeft gemaakt.

De Winter kende in zijn loopbaan ook moeilijke perioden. Hanse: "In de '90-er jaren werd een ernstige tumor aan zijn ruggenwervel ontdekt. Artsen schreven hem af en voorspelden dat hij volledig arbeidsongeschikt zou raken. Arnold gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Fysiotherapie met een ijzeren zelfdiscipline, tot op de dag van vandaag, en een enorme dosis doorzettingsvermogen, brachten hem weer voor de klas. Dat bleek echter een brug te ver. Vanaf 1998 vervult hij een rol buiten de klas: als ICT-coördinator, remedial teacher en zorgcoördinator zijn de taken divers."

Afscheid
Donderdag nam hij feestelijk afscheid. Met zijn gezin, collega's en enkele oud-collega's werden oude tijden nog eens opgehaald. Hanse: "Van de stencilmachine tot de overheadprojector, van het eeuwfeest van de school tot zijn eigen 40-jarig jubileum. Nu breekt een periode van rust aan."

Tijdens de afscheidsspeech haalde directeur Adriaan Hanse een citaat van Herman van Veen aan: "Ouder worden doe je voor het eerst, alles is fris en nieuw, er gaat een wereld voor je dicht. Arnold, we wensen je Gods Zegen toe. Het ga je goed."

Gastenboek
De school opende een online gastenboek plus tijdlijn van het werkzame leven van meester De Winter. Oude bekenden, leerlingen, ouders en collega's worden opgeroepen om een leuk bericht achter te laten op http://www.meesterdewinter.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }