• Ingrid Snijders en Bas Jonker.
• Ingrid Snijders en Bas Jonker. Foto: wijntjesfotografie.nl

Vrouwenvoetbal bij vv Spirit in de lift

Sport 1.294 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • De vrouwenvoetbalafdeling van vv Spirit maakt een flinke groei door. Het ledenbestand is in twee jaar verviervoudigd. Een strakke organisatie vormt de basis van het succes.

Enthousiaste aanmoedingingen vanaf de zijlijn aan het meisjesteam van Spirit in de wedstrijd tegen BVCB uit Bergschenhoek: 'Kom op Merel', 'Zet door Isa', klinkt het naast de dug-out, waar hoofd-opleidingen Bas Jonker en coördinator Ingrid Snijders het spel nauwlettend volgen.

Hattrick
Of de aanwijzingen tot hun speelsters doordringen blijft in het midden. Feit is dat het zwoegende Spirit onder 17 jaar uiteindelijk drie kostbare punten pakt met een 3-2 overwinning. Rechterspits Lisa Wiegman juicht nadrukkelijk na het laatste fluitsignaal. Ze is trots op haar hattrick. "Het ging vanmiddag geweldig. Ik scoorde al in de eerste minuut. De laatste treffer was heel mooi. Vraag het maar aan mijn teamgenoten."

De Krimpense Lisa speelde voorheen bij DCV, maar volgde vlot het spoor van enkele vriendinnen en meldde zich aan bij Spirit. Ze heeft het naar haar zin bij de geel-witten. De goalgetter was de afgelopen jaren niet de enige, die zich meldde op het complex aan de Sportlaan. De damesvoetbalafdeling van Spirit is in ruim twee jaar gegroeid van 30 naar 125 leden.

"Deze forse aanwas hadden we eerlijk gezegd niet verwacht, maar we zijn er heel blij mee. Er is hard aan getrokken met clinics, bijeenkomsten, open dagen, noem maar op. We beschikken nu over acht teams en nummer 9 staat op de rol. Het is zaak om dat in goede banen te leiden", zegt Jonker. "Niemand mag buiten de boot vallen."

Nu of nooit
Hij gaf destijds bij het bestuur aan dat damesvoetbal bij Spirit – per slot van rekening een club met pakweg 1.000 leden – hoort. Voorzitter Henk Lammertse gaf hem vervolgens alle ruimte om een beleidsplan te schrijven, leden te werven en trainers aan te trekken. "Het was toen 'nu of nooit'. Dit is het resultaat van onze inspanningen. Het bruist door die meideninvasie. Ik doe dat uiteraard niet alleen. Diverse dames staan me bij. Je moet dit met een team doen. Anders krijg je er geen structuur in."

Ingrid Snijders beaamt dat. "Er komt veel bij kijken. De organisatie moet kloppen. We willen graag dezelfde faciliteiten als de mannen. Dames-1 is een goed voorbeeld. Je ziet dat de selecties langzaam aan gelijk worden getrokken door middel van trainingspakken, gezamenlijke maaltijden en de aanstelling van een hoofdtrainer in de persoon van Frank van der Hoeven. We beschikken ook over een fysiotherapeut. Simone Abbring neemt de meisjes en dames onder haar hoede en adviseert hen over blessurepreventie. Het ziet er heel professioneel uit."

Er wordt streng gelet op sportiviteit, zowel verbaal als fysiek. "Normen en waarden staan hoog in het vaandel. Je mag best een keertje hardop vloeken als je je teen stoot, maar scheldwoorden aan de lopende band pikken we niet. We hebben niet voor niets een collectieve afspraak gemaakt over ons gedrag binnen en buiten het veld. Daar houden we ons aan."

Doorstroming
Spirit heeft nu meisjesteams in alle leeftijdscategorieën. Daardoor is doorstroming gegarandeerd. "Vanaf de ukken tot en met de senioren kun je hier aan de bak", zegt Ingrid Snijders. "We verwachten meer aanmeldingen en zullen daarom over een groter kader moeten beschikken. We merken dat mond-tot-mondreclame, social media en gesprekken tussen vriendinnen het ledenbestand positief beïnvloeden. Meisjes mogen kiezen of ze met elkaar of liever bij de jongens voetballen. Het hangt vooral af van hun ontwikkeling en vaardigheden. Mijn eigen dochter Fleur speelt bij Excelsior in een competitie met louter jongensteams. We staan niemand in de weg en kennen geen ledenstop. Kom er bij, zou ik daarom willen zeggen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 10 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 12 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden