Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Sven Counotte wil professioneel gamer worden.
• Sven Counotte wil professioneel gamer worden. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Sven Counotte maakt serieus werk van gamen

  •   keer gelezen

LOPIK • De 19-jarige Sven Counotte zit heel wat uren achter zijn Playstation om de beste te worden in FIFA 19. Hij hoopt in de toekomst geld te verdienen door het winnen van internationale gametoernooien.


Lopiker Counotte verwacht dat over tien jaar de gamesport wel eens groter kan zijn dan het mondiale veldvoetbal. Miljoenen mensen spelen games en toernooien in Europese locaties trekken wereldwijd duizenden toeschouwers. Zo ver is Sven Counotte nog lang niet. Hij oefent en speelt – gekleed in een voetbaltenue – dagelijks in een rustig kamertje het digitale voetbalspel.

"Ik heb mijn middelbare school zo goed als afgerond en wil me de komende twee jaar ontwikkelen tot professioneel speler," zegt de oud-jeugdvoetballer van Lopik en MSV'19 zelfverzekerd. "Als kind speelde ik al FIFA-games en binnen een paar jaar versloeg ik al mijn vrienden. Rond mijn zestiende kreeg ik in de gaten dat ik best goed bezig was. Ik ging spelen tegen onbekende Europese gamers en won gemiddeld 38 van de 40 potjes. Twee jaar geleden benaderde Schoonhovenaar Lars de Jong, die als e-sporter Feyenoord vertegenwoordigt op toernooien, mij om tegen elkaar te spelen."

Stream
Zelf had Sven onlangs een kans om als e-sporter bij FC Utrecht aan de slag te gaan: "Maar een ander hengelde op een slimme manier via een stream meer stemmen binnen. Ik moet mij nu gaan bewijzen en goede scores halen op online toernooien, zodat ik uitgenodigd word voor live-events", aldus Sven.

Op zulke evenementen, die Electronic Arts - de maker van FIFA - in Europa organiseert, strijden 130 spelers tegen elkaar. "Als je vier potjes wint, ga je door naar de volgende ronde; verlies je er vier, dan lig je eruit," vervolgt Sven, die als parttimer bij de plaatselijke Plus werkt. "Ik speel met een team van alleen goede spelers. Vier man van Tottenham Hotspur, onder anderen Harry Kane, vormen de basis. Verder heb ik Neymar, Virgil van Dijk en Memphis Depay. Ik hanteer een verdedigende tactiek. Ik draai soms irritant met mijn spelers en laat ze koppen. Als mijn tegenstanders toehappen sla ik toe."

Wie een sterker elftal wil neerzetten, kan pakketten kopen met duurdere en betere spelers. Sven: "Helaas heb ik daar het geld niet voor. Ik moet mijn munten, waarmee je ze ook kunt betalen, scoren door veel partijen te winnen. Nu speel ik dagelijks zes uur. Straks wordt dat minder, want de verhouding rust/ inspanning moet goed zijn. Een goede nachtrust is noodzakelijk."

Sven behoort volgens hem tot de beste vijftig gamers van Nederland. "Als ik internationaal wil meetellen, zal ik betere spelers moeten kopen. Messi is echter onbetaalbaar en van Johan Cruijff, die dit jaar beschikbaar is, kan ik alleen maar dromen. Cruijff kost 3,1 miljoen munten. Ik heb er nu 1.300 en krijg er per gewonnen partij 500 bij. Ik ben er dus nog lang niet."

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten