Afbeelding
Foto: Victor van Tienhoven

Huurdersbelang: ‘Ook na fusie kwetsbare woningcorporatie’

Algemeen 760 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist vindt de voorgenomen samenwerking tussen vier woningcorporaties in de Krimpenerwaard 'onvoldoende'. De organisatie bepleit 'één krachtige, deskundige en professionele corporatie voor de gehele Krimpenerwaard, dus inclusief QuaWonen'.

In maart dit jaar startte bureau Atrivé met een onderzoek naar samenwerking tussen de woningcorporaties van Ammerstol (266 woningen), Ouderkerk aan den IJssel (266 woningen), Groen Wonen Vlist (1030 woningen) en de onder verscherpt toezicht geplaatste corporatie Gouderak (361 woningen).

"Op 1 juni heeft genoemd bureau de uitkomst hiervan uitgebracht aan de directies van de corporaties", blikt Bas Noorlander, voorzitter van Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist terug. "Begin september zijn de betrokken huurdersverenigingen over deze verkenning geïnformeerd. Atrivé adviseert het onderzoeken van een fusie tussen genoemde corporaties. Dit om de huidige kwetsbaarheid op te lossen. Door het samengaan ontstaat er, aldus Atrivé; 'een corporatie met meer organisatorische en strategische slagkracht, zowel in capaciteit als professionaliteit'."

Huurdersbelang Haastrecht/Stolwijk/Vlist zal dit rapport volgens Bas Noorlander zorgvuldig bestuderen, maar heeft eerder al aangegeven dat er met deze fusie nog steeds sprake is van een 'kwetsbare, zwakke corporatie': "De vraag is of deze -nog steeds- kleine corporatie in staat is de toenemende complexiteit, het noodzakelijk investeringsvermogen en de impact van huidige en toekomstige wet- en regelgeving uit te voeren. Al deze zaken zijn van groot belang voor de huurder, zeker gelet op de enorme duurzaamheidsopgave van de huurwoningen."

Huurdersbelang is voorstander van één 'krachtige, deskundige en professionele corporatie voor de gehele Krimpenerwaard, dus inclusief QuaWonen', besluit de voorzitter: "Een corporatie waarbij huisvesting van mensen die zijn aangewezen op een huurwoning centraal staat en dienstverlening naar de huurders optimaal wordt uitgevoerd. Daarnaast moet de corporatie in staat zijn om alle toekomstige ontwikkelingen daadkrachtig en slagvaardig aan te pakken. Dit alles tegen aanvaardbare woonlasten."

Reactie
"Wij hebben dezelfde doelstellingen als de huurdersvereniging van Groen Wonen Vlist", reageert Jacques Reniers, directeur-bestuurder van Groen Wonen Vlist, namens de bij de fusie betrokken woningcorporaties. "Daarbij hechten wij veel belang aan het continueren van de dienstverlening, die door onze huurders wordt ervaren als dichtbij en dorps. Dat laatste denken wij ook goed te kunnen realiseren met de mogelijke fusie. In het komend onderzoek naar de haalbaarheid daarvan heeft dit onderwerp dan ook prioriteit."

Woningbouwvereniging Beter Wonen Ammerstol, Woningbouwstichting Samenwerking, Woningbouwvereniging Groen Wonen Vlist en Woningstichting Gouderak gaan er volgens Reniers van uit dat de fusie een antwoord biedt op de 'huidige kwetsbaarheid in termen van capaciteit en professionaliteit, die mede is ingegeven door de toegenomen regeldruk': "Door het bundelen van de krachten verwachten we de invulling van de volkshuisvestelijke opgaven en landelijke ambities -zoals op het terrein van verduurzaming- beter op te pakken."

Om er zeker van te zijn dat fuseren een passend antwoord is, willen de corporaties uiterlijk in januari 2019 de haalbaarheid hebben onderzocht. Reniers: "Wij willen de huurders(organisaties), de leden van de verenigingen, de gemeente Krimpenerwaard en de medewerkers van de vier partijen bij dit proces betrekken om te komen tot een gedragen resultaat."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden