Afbeelding
Foto: 123rf.com

'Discussie is mogelijk over invoering koopzondag in Krimpen'

Algemeen 1.579 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Er is wel degelijk ruimte voor discussie als het gaat om invoering van de koopzondag in Krimpen aan den IJssel.

Dat verklaarde wethouder Arjan Neeleman donderdag tijdens een pittig raadsdebat naar aanleiding van een raadsinformatiebrief. In die brief kondigt het college aan met een voorstel te komen om winkeliers meer vrijheid te geven om op zondag open te zijn. "Het is geen geheim dat wij de winkeltijden willen verruimen, maar tegelijkertijd voelt dit college wel degelijk aan dat je daarmee een open zenuw raakt."

Voldongen feit
Dat de geplande gespreksavond (1 oktober aanstaande) enkel is bedoeld voor tegenstanders om even 'leeg te lopen' werpt Neeleman verre van zich. "Er wordt nu net gedaan alsof de raad voor een voldongen feit wordt gesteld en discussie niet meer mogelijk is. Dat is niet zo. We nemen alle voors en tegens mee in het voorstel."

De christelijke partijen in de raad - CDA, SGP en ChristenUnie - hebben grote moeite met de inhoud van de brief. Bert-Jan Ruissen (SGP) schrok van de 'maximale variant' waar het college voor lijkt te kiezen. "Van 10.00 tot 19.00 uur open, op 52 zondagen in het jaar.... Zelfs in Capelle en Krimpenerwaard gaan ze niet zo ver! Eigenlijk heb ik er geen woorden voor."

Hij riep het college op om meer draagvlak te zoeken voor het voorstel en met name te luisteren naar kleine ondernemers, "want die worden het hardst geraakt in hun portemonnee." Ook Arnold de Leeuw (CDA) deed een dringend verzoek aan het college om het gesprek aan te gaan. Hij wilde weten of er nog ruimte is om het voorstel aan te passen. Die is er, zo liet Neeleman doorschemeren.

Online shoppen
Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) liet een heel ander geluid horen. Zijn fractie is voor invoering van de koopzondag. Hij wees Ruissen op de opmars van het online shoppen. "Er rijden hier in Krimpen elke zondag busjes rond om pakketjes rond te brengen. Daar hoor ik u niet over." Ruissen stelde dat bij invoering van een koopzondag online winkelen geen rol speelt. "Wij zien de zondag als een dag om tot rust te komen en een koopzondag druist in tegen dat principe. We kunnen het niet tegenhouden, maar hopen oprecht dat dit college bereid is om deze extreme variant aan te passen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden