• Het tiny house van Lies Dieben in aanbouw.
• Het tiny house van Lies Dieben in aanbouw. Foto: aangeleverd

Gedoe rond plaatsing tiny house in Krimpen aan de Lek

Algemeen 2.704 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Haar 'tiny house' is bijna klaar, maar vooralsnog krijgt Lies Dieben geen toestemming om 'm te plaatsen in Krimpen aan de Lek.

Al maanden geleden klopte ze aan bij de gemeente Krimpenerwaard. Die wees haar verzoek af. Haar minihuisje van zeventien vierkante meter zou niet passen in het bestemmingsplan. "Dat viel me eerlijk gezegd nogal rauw op m'n dak. Tijdens een eerder gesprek liet de gemeente nog weten positief te staan ten opzichte van tiny houses."

Haar moeder Ellen liet het er niet bij zitten en probeerde in gesprek te komen met verantwoordelijk wethouder Leon de Wit. Dat bleek lastig. "Ik heb gebeld en gemaild, maar krijg gewoon geen reactie. Zo ga je toch niet met je burgers om? M'n dochter bouwde haar eigen tiny house en vond ook nog zelf een geschikte locatie. Vervolgens laten ze haar met twee regels weten dat het niet kan. Dat vind ik zó naar! Je kunt toch meedenken en samen naar een oplossing zoeken?"

Mantelzorg
Ze besloot de zaak aan te kaarten bij de gemeenteraad. Dit om alsnog toestemming te krijgen voor plaatsing. Er is namelijk haast bij geboden. "Mijn man is ernstig ziek en Lies wil graag mantelzorg verlenen, ook om mij wat te ontlasten. Dat is nu lastig omdat ze in Rotterdam op kamers zit. Het zou een stuk makkelijker zijn als ze hier in de buurt woont."

Dinsdag sprak Ellen in tijdens de commissievergadering. Haar verhaal maakte heel wat los bij de commissieleden en wethouder Leon de Wit moest zich verantwoorden. Hij verklaarde geen voorstander te zijn van losse objecten in tuinen of weilanden, maar in te willen zetten op geclusterde locaties met zes tot acht tiny houses. Het liefst op plekken binnen de kernen. "Als we het buiten de stad toestaan ontstaat er misschien een wildgroei." Hij zegde de raad toen voor het eind van het jaar met een voorstel te komen. "Misschien komen we dan ook met een locatie waar het zou kunnen."  

Netjes
Voor Ellen is dat veel te laat. Ze wijst erop dat er binnen de gemeente Krimpenerwaard al tiny houses staan. "Het is ons onbekend hoe de eigenaren van die huisjes het hebben geregeld. Wij wilden het netjes doen, volgens de regels. Je kan dus beter zo'n tiny house gewoon neerzetten." In haar eigen tuin gaat dat niet; die is veel te klein. De locatie die haar dochter op het oog heeft is prima én heel dichtbij. "Er zit een woonbestemming op en de eigenaren vinden het prima als Lies daar haar tiny house neerzet."

Veel hoeft er niet te gebeuren op het 3.000 vierkante meter grote terrein. Lies' tiny house is zelfvoorzienend, vertelt ze zelf. "Je kan er volledig off-the-grid wonen, dus zonder water-, stroom- en gasaansluiting. Er liggen zonnepanelen op het dak en een helofytenfilter zuivert al het afvalwater. Het is een hartstikke duurzaam concept waar je als gemeente nog iets van kan leren. De gemeente roept maar dat ze graag jongeren in de Krimpenerwaard willen huisvesten, om te voorkomen dat ze naar de stad trekken. Nou het blijft slechts bij woorden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden