• Kinderen en leerkrachten zijn klaar voor de viering van het jubileumfeest.
• Kinderen en leerkrachten zijn klaar voor de viering van het jubileumfeest. Foto: Adri Verhoeven

OBS De Polsstok viert 50-jarig jubileum

Algemeen 1.690 keer gelezen

BERKENWOUDE • Na de nodige voorbereidingen is het vrijdag 28 september zover: dan viert obs De Polsstok in Berkenwoude het vijftigjarig bestaan.

Directeur Joanneke Blommenstijn, leerkracht Bram de Jong en Jolanda Duran-Both (jubileumcommissie) kijken er naar uit. Zij zullen die avond zeker niet alleen zijn, want inmiddels hebben zich al 250 (!) mensen aangemeld voor het jubileumfeest.

"Vele (oud)leerlingen, (oud)leerkrachten en vrijwilligers zijn op de uitnodiging ingegaan", vertelt Bram de Jong. "Ook vermeldenswaard is dat we van mensen die verhinderd waren soms een uitgebreide reactie hebben gehad hoe leuk het op De Polsstok was. Zo kregen we van een oud-leerkracht een mail waarin hij zijn periode op de school beschreef. Het was een zeer positief verhaal, terwijl hij hier niet eens zo lang heeft gewerkt."

Museum
De school wordt de 28ste passend aangekleed, kondigen de drie aan: "Bezoekers worden vanaf 18.00 uur ontvangen, waarbij één lokaal is ingericht als museum met herinneringen en voorwerpen uit de afgelopen vijftig jaar. De kinderen hebben zich uitgesloofd om het thema Goud van Oud passend in te vullen. Ook zijn er beelden van het 25-jarig jubileum te zien en een interview met een leerkracht uit de beginjaren van de school. Vervolgens zal het gezelschap zich naar het sportpark begeven, waar de reünie plaatsvindt."

OBS De Polsstok werd op 14 oktober 1968 geopend om ook ruimte te geven aan openbaar onderwijs in Berkenwoude. Met succes, constateert de schooldirecteur: "Kinderen krijgen hier onderwijs op maat. Voor iedere leerling wordt een persoonlijk plan gemaakt, waar ze zelf actief bij worden betrokken. Ze leren werken vanuit hun eigen ontwikkelings- en leerlijnen en krijgen de ruimte om zelf keuzes te maken en hun eigen talenten te ontplooien."

Jolanda Duran-Both prijst als oud-leerlinge en moeder van een dochter in groep 3 de laagdrempeligheid van de school. "Door de kleine groepen is er volop persoonlijke aandacht. Je kind is hier geen nummer. Er heerst een gemoedelijke sfeer; iedereen kent elkaar en de lijnen zijn kort. Je stapt als het moet zo bij de directeur binnen."

Zonnig
Het leerlingenaantal is met ruim veertig niet hoog te noemen, maar schooldirectrice Blommenstijn ziet de toekomst zonnig tegemoet: "In twee jaar tijd hebben we tien leerlingen meer, dus dat is zeker positief. Daarbij zien we ook een aanwas van buiten het dorp, waarbij ouders kiezen voor de kleinschaligheid en de persoonlijke aanpak van deze school."

Vermeldenswaard is de Plusklas op school. Blommenstijn: "Ik zag om me heen bij verschillende scholen dat teveel kinderen vastliepen door hoogbegaafdheid en vond dat er voor hen extra uitdaging, hulp en begeleiding moest komen."

Er komen nu iedere week kinderen uit omliggende dorpen van verschillende scholen naar de plusklas, aangevuld met leerlingen van De Polsstok. "Er is nu een plusklas voor de middenbouw en een plusklas voor de bovenbouw. De leerkrachten begeleiden de kinderen in het leren leren, uitdagingen aangaan en het beste uit jezelf te halen. Zoals een leerling pas zo mooi en treffend zei: 'De juf in de plusklas maakt mijn hoofd weer wakker'."

Wat accommodatie van De Polsstok betreft heeft het interieur vrij recent een fris kleurtje gekregen. Tevens is een nieuwe keuken geplaatst, die ook door kinderen zal worden gebruikt.

"Het eerstvolgende project is een opknapbeurt van het schoolplein", kijken Joanneke Blommenstijn, Bram de Jong en Jolanda Duran-Both vooruit. "Het plein moet opgehoogd worden en als het even kan worden voorzien van een nieuw speeltoestel en wellicht een pannakooi. Diverse sponsoracties zijn daarvoor gestart, maar voor de precieze invulling gaan we binnenkort bij elkaar zitten. Eerst maar eens feest vieren!"

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden