• QuaWonen gebruikt zonnepanelen op woningen om energie op te wekken.
• QuaWonen gebruikt zonnepanelen op woningen om energie op te wekken.

QuaWonen: 1.400 huizen C02-neutraal in 2022

Algemeen 897 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • QuaWonen neemt in de periode tot 2022 een kleine 1.400 woningen onder handen om die C02-neutraal te maken. Daarvoor is een bedrag van 85 miljoen euro gereserveerd.

Dat kondigt de woningcorporatie aan in het nieuwe ondernemingsplan. "Het klimaat verandert, dat is geen discussie meer", verklaart directeur-bestuurder Rob van den Broeke. "De vraag is: hoe ga je daarmee om? En met het Klimaatakkoord in het achterhoofd hebben we niet veel tijd meer." Van de 1.400 woningen wil QuaWonen er bijna 300 meteen C02-neutraal maken. Dit houdt in dat deze woningen net zoveel energie produceren als nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en het huishoudelijke verbruik bij een gemiddeld gezin.

Gesloopt
Andere woningen worden eerst energiezuinig gemaakt en in een tweede stap naar C02-neutraal gebracht. Of ze worden gesloopt omdat die tweede stap niet meer haalbaar is. Bij straten met koopwoningen tussen de huurwoningen laat QuaWonen eigenaren van de koopwoningen meedoen met de energieaanpak. "Zij hebben dan een prijsvoordeel en kunnen vertrouwen op goed isolatieadvies", zegt Van den Broeke.

Langer zelfstandig
Een tweede uitdaging voor de woningcorporatie is de toenemende vergrijzing in de Krimpenerwaard. Samen met gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties gaat QuaWonen op zoek naar oplossingen waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen. Van den Broeke: "Het aloude verzorgingshuis verdwijnt en ouderen wonen langer zelfstandig. Dat is alleen mogelijk als hun woning technisch in orde is. Daar moeten wij voor zorgen. Daarnaast moeten we bouwen voor senioren en willen we afspraken maken over toewijzing van levensloopgeschikte woningen."

De directeur-bestuurder wil de komende jaren ook starters en mensen met een lager middeninkomen meer tegemoetkomen. Middeninkomens zitten op verschillende manieren klem: ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning, maar kunnen geen betaalbaar koophuis vinden. Huurwoningen in de vrije sector zijn vaak weer te duur en voor een hypotheek is hun inkomen juist weer te laag.

Banlieues
Het bevorderen van de leefbaarheid is eveneens een speerpunt voor QuaWonen. Volgens Van den Broeke is er 'maatschappelijk veel te winnen' als een woningcorporatie zich inzet voor leefbare buurten. "Als je de vergelijking trekt met het buitenland, neem de banlieues van Parijs en de buitenwijken van veel Belgische steden, wordt daar vooral ingezet op beschikbaarheid van huizen. Dat is het dan. Er gaat niemand over het hele domein dat eraan vast zit, zoals leefbare wijken en de woonomgeving. Volgens mij ontspoort het dan. Er valt maatschappelijk heel veel te winnen als er een organisatie is die zich daar juist wel druk over maakt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden